Avantajele unui uscător rufe

sibiunews Uscator rufe

Mereu ne-am bazat pe soare pentru a ne usca hainele, dar acțiunea razelor ultraviolete și umiditatea distrug țesăturile, pentru a nu mai menționa că în lunile reci acest lucru se poate complica. În plus, felul în care trăim s-a schimbat mult, iar acum nu mai dispunem de atât de mult spațiu pentru a pune rufele la uscat în aer liber.

Un uscător rufe este așadar cea mai bună investiție pe care o putem face pentru confortul nostru de zi cu zi. Avantajele acestuia sunt nenumărate, la fel cum sunt și preconcepțiile despre el, e adevărat. Dar nu toate sunt îndreptățite. Hai să vorbim despre avantajele uscătorului.

1.  Economisești timp

Indiferent câte persoane ai în casă, întinsul rufelor este o realitate inevitabilă. În plus, este o sarcină care consumă timp, dar care cu un uscător rufe pierdem maximum câteva minute. În 40 de minute, uscătorul de rufe își face treaba, iar noi putem folosi acel timp cu orice altă activitate dorim.

2. Există câte un uscător potrivit pentru fiecare casă

Uscătoarele sunt doar pentru familii numeroase? Deloc! Există modele pentru toate nevoile și toate bugetele. Poți alege unul cu o mai mare sau mai mică capacitate, în funcție de volumul de rufe spălat și de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Există trei tipuri de bază de uscătoare: cu evacuare, cu condensare și cu pompă de căldură.

Dacă facem o împărțire „grosso modo”, atunci putem vorbi de două categorii mari de uscătoare de rufe: cu evacuare și cu condensare. Cele cu condensare strâng apa rezultată din vapori într-un recipient special, care poate fi golit imediat după terminarea ciclului de uscare, iar cele cu evacuare – după cum o spune și numele – evacuează apa într-un mod similar cu mașinile de spălat rufe.

Un uscator rufe cu evacuare este mai greu de instalat, fiind nevoie de o persoană specializată care să se ocupe de montaj. Avantajul său este, însă, că usucă mai repede și consumă mai puțin curent. Un uscător de rufe cu evacuare este și mai ieftin decât cele cu condensare.

Uscătoarele de rufe cu condensare au avantajul montajului mult mai ușor, putând fiind practic puse la treabă imediat după achiziționare, fără niciun fel de ajutor specializat. În plus, pot fi amplasate oriunde în casă, nu doar în apropierea unor țevi de evacuare.

La rândul lor, uscătoarele de rufe cu condensare se mai împart, și ele, în două categorii: uscător de rufe cu pompă de căldură și uscător de rufe fără pompă de căldură. 

Primul este mai eficient din punct de vedere al consumului electric. Consumul energetic poate fi cu până la 50% mai mic la un uscător de rufe cu condensare cu pompă de căldură.

În cazul unui uscător de rufe cu condensare fără pompă de căldură, aerul fierbinte trece prin cuvă, uscând hainele, apoi este răcit cu ajutorul unui schimbător de căldură pentru a scoate toată umezeala din el înainte de a fi evacuat din uscător. 

Din punct de vedere energetic, uscătoarele de rufe cu condensare cu pompă de căldură sunt mai eficiente cu aproape 50% decât modelele fără pompă. 

3. Ușor și comod de folosit

Uscarea rufelor nu este o sarcină ușoră mereu. Fie că e pe balcon, pe acoperiș, într-o curte interioară, e complicat să întinzi rufele pe sârmă, mai ales dacă ai probleme cu spatele, ai mobilitate redusă sau ești mic/mică de statură. În schimb, uscătorul de rufe îl poate porni oricine, mașina făcând apoi toată treaba.

4. Nu mai depinzi de vremea de afară

Va ploua? Va fi multă umiditate în aer? E înnorat? Ți-e totuna, când ai un uscător rufe, pentru că hainele tale se vor usca la fel de repede, indiferent de vremea de afară. 

5. Evită problemele întinsului hainelor la uscat în casă

Dacă problema era vremea de afară, de multe ori uscam hainele în casă, pe uscătoare de sârmă, metalice sau de plastic. Problema era că umiditatea din rufe rămânea în încăpere, infiltrându-se în pereți. În plus, hainele puteau căpăta miros de la orice altceva făceai în casă. Imaginează-ți hainele recent spălate impregnate cu miros de friptură. Din toate aceste puncte de vedere, un uscător rufe este mai igienic.

6. Hainele tale își prelungesc durata de viață

Să usuci hainele la aer liber uzează țesăturile. Soarele, vântul, umiditatea… toate deteriorează hainele și distrug culorile. Într-un uscător rufe, hainele tale sunt protejate și te vei putea bucura de piesele tale vestimentare preferate mai mult timp.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: