sâmbătă, 21 iunie 2025
17.4 C
Sibiu

Avrig- o capitală a turismului, în cel mult 10 ani

Un "brainstorming" de trei ani de zile cu o  finanţare  cifrată la 12,5 milioane de euro, un "Master Plan" şi o strategie de marketing pentru promovarea patrimoniului cultural şi turistic din mai multe zone din sud-estul Europei, printre care şi oraşul Avrig: iată de ce primarul oraşului , Arnold Klingeis, are motive să fie optimist!

Convins că astfel, turismul şi strategiile pozitive vor fi de acum încolo, cheia dezvoltării localităţii sibiene.

Referitor la ideile edilului şi perspectivele oraşului de la poalele Făgăraşului, Ziarul Bursa a publicat recent un amplu material.

Începuturile…
În 2011, primăria Avrig a contractat un proiect transeuropean- INTERREG CultTour, iniţiativă care, de altfel, presupune implicarea a cinci ţări-membre ale Uniunii Europene (UE) (n.r. România, Grecia, Italia, Bulgaria, Austria), dar şi trei observatori – universităţi de prestigiu din Europa. Proiectul este coordonat de primăria oraşului Avrig, şi reprezintă o premieră pentru România. O cale sigură de dezvoltare şi promovare a valorilor locale tradiţionale şi actuale deopotrivă, acesta se desfăşoară în perioada 2011-2013, dar va fi prelungit până la jumătatea anului viitor.
Arnold Klingeis are astfel o motivaţie solidă pentru a da un verdict demn de luat în seamă: "Principalele obiective din Avrig vor atrage, în perioada următoare, zeci de mii de turişti"
Concret, este vorba despre angajarea  unui buget de 335.000 de euro, din totalul de 12,5 milioane de euro alocat proiectului CultTour.
Demn de luat în seamă, printre reperele vizate de acest proiect de anvergură, se numără: reşedinţa de vară a baronului Brukenthal, experienţa meşteşugurilor tradiţionale care sunt păstrate cu sfinţenie şi promovate cu „inimă largă” de către localnici,  industria locală, experienţa rurală etc, la care se adaugă  evenimentele culturale, care evidenţiază o bogată tradiţie.
Mai mult,  aşa cum anunţă edilul, în cadrul reşedinţei de vară Brukenthal (ale cărei începuturi se regăsesc pe la 1760) va fi înfiinţată o şcoală de turism (şcoală de meserii: ospătar, recepţioner, bucătar etc.), ceea ce ar putea reprezenta o filială a universităţii partenere Krems la Avrig. „Per ansamblu, creăm un produs pentru pieţele mondiale, iar acesta nu poate fi de calitate dacă nu are resursă umană bine pregătită". Domnia sa crede că şcoala de turism ar putea deveni realitate în următorii doi ani.
O altă componentă a generoasei iniţiative are în vedere promovarea „cu toate forţele” a produselor "made in Avrig", dar şi a agroturismului.
…Şi, pentru că nu oboseşte niciodată într-ale ideilor care să ridice comunitatea, primarul din Avrig nu se sfieşte să se gândească chiar şi la un Wildlife Park, care să aducă un omagiu Munţilor Făgăraş: un muzeu viu, o experienţă care să apropie turistul de munte şi de rolul acestuia în viaţa tuturor. În opinia edilului, un astfel de loc, în care animalele- în semi-sălbăticie, natura, în splendoarea sa, bucuria descoperirii unor locuri şi lucruri interesante şi extrem de necesare comuniunii între om şi natură ar avea şi un rol educativ major, nu doar pentru copii şi tineri, ci pentru toate generaţiile. Parcul va cuprinde cel puţin 70 de hectare şi se va dezvolta în zona fostei Unităţi Militare de la Mârşa.

Altfel spus, Arnold Klingeis vede oraşul său  ca o fereastră spre munţii Făgăraş dar şi spre inima turiştilor!  Din tot acest program generos nu ar lipsi, în viziunea domniei sale nici dezvoltarea unui domeniu schiabil pe valea Avrigului, unde se află deja 400-500 de case de vacanţă. Concret, acest domeniu schiabil va prinde viaţă cuprinzând toată infrastructura necesară, inclusiv telegondolă de la Poiana Neamţului până la Bârcaciu şi telescaun până la Lacul Avrigului.    
Şi chiar dacă, la urma urmelor, este vorba de investiţii de milioane de euro, primarul din Avrig nu se dă bătut. Crede cu tărie în realizarea a tot ce şi-a propus.
Pentru că, spune domnia sa, Avrigul merită!

Turism sustenabil!

Contactat telefonic, Arnold Klingeis a ţinut să explice că în ansamblu, este vorba despre „Nu putem sta doar şi să ne laudăm că avem sute de locuri de cazare şi punct. Dezvoltarea turismului sustenabil- un accent deosebit revenind ofertei de activitate, care să anuleze dezvoltarea haotică, fără principii. Turistul care va veni la Avrig va putea să schieze, să meargă cu telegondola, să asculte un concert sau să viziteze o expoziţie la Palatul Brukenthal, va putea merge în WildLife Park, va putea cunoaşte tradiţiile şi meşteşugurile străvechi, va vizita muzeul „Gheorghe Lazăr”, se va putea plimba cu ATV-ul… va putea face sport. Acesta este, de altfel, trendul în turismul modern şi ceea ce se va întâmpla la Avrig va fi un model”. Mai mult chiar, edilul a precizat că acest model va fi monitorizat de Comisia Europeană pentru a putea fi preluat şi în alte zone.

Totodată, prin acest proiect vor „ieşi la suprafaţă şi tradiţiile locale”. „Spre exemplu, satul Glâmboaca are tradiţie românească, iar satul Bradu- tradiţie germană. Turistul care va veni la Avrig va putea cunoaşte toate acestea şi chiar va învăţa câteceva. Va pleca, astfel, mai bogat de la noi”, spune primarul.

Edilul mărturiseşte că toată această perspectivă nu va fi deloc umbrită de vecinătatea Sibiului- cunoscut drept „oraşul-muzeu”, cu o tradiţie uluitoare în turism şi cultură. „Vom fi un satelit, şi chiar mai mult decât atât, cu un turism cu alte componente. Sperăm să reuşim”.

N.R. Partenerii care formează cadrul ştiinţific al proiectului ale cărui obiective vor deveni realitate în cel mult 8-12 ani, şi care au rolul de a face o cercetare pe problemele de turismul  sunt trei universităţi (Universitatea de Ştiinţe aplicate Krems din Austria, Universitatea Tehnică din Berlin şi Universitatea de Resurse Naturale şi Ştiinţe Aplicate ale Vieţii Boku Vienna), în vreme ce partenerii care au nevoie să-şi exploateze potenţialul turistic alături de oraşul Avrig sunt: Grecia (n.r. obiectiv oraşul Alexandroupolis), Bulgaria (n.r. obiectiv oraşul medieval Veliko Târnovo) şi Italia (obiectiv regiunea Apulia).

Avrig – o aşezare favorizată pe malul stâng al râului Olt

Cea mai veche mărturie despre existenţa umană în această zonă datează de la începuturile epocii vechi a pietrei. Chiar dacă izvoarele scrise datează din epoci târzii, izvoarele arheologice ne-au relevat apariţia vieţii în aceste locuri încă din epoca pietrei şlefuite, cca 6000 – 1700 î.e.n. Pe teritoriul localităţii Bradu, în locul numit “La gropi”, au fost scoase la iveală cioburi de ceramică datând din perioada sus amintită.

La Săcădate, sub actuala biserică maghiară se găsesc pereţii de bază ai unui bastion de apărare construit în perioada romană. Numeroase obiecte găsite în urma cercetărilor arheologice mai vechi sau mai noi aduc preţioase mărturii despre civilizaţia daco-romană pe aceste meleaguri şi se află prezente la Muzeul Naţional Brukenthal.

Dacă descoperirile arheologice au fost destul de bogate în aceste zone, destul de puţin investigate de altfel, documentele scrise lipsesc cu desăvârşire până în sec XIII – XIV, când Avrigul şi satele aparţinătoare au început să fie menţionate în documentele vremii. Ïn sudul Transilvaniei, între Carpaţi şi Olt o serie de obşti şi uniuni de obşti au format “ţara Făgăraşului” numită şi “ţara Românilor” atestată documentar în 1222. În 1223 un document menţionează un pământ răpit acestei ţări pentru a fi dăruit Mânăstirii Cisterciene de la Cârţa.

În secolul al XIII-lea, pe “Dealul Cetăţii”, un promotoriu din faţa Muntelui Suru, la o altitudine de 864 m a existat o cetate de apărare ale cărei ruine se mai văd şi astăzi. Cetatea a fost construită cu un donjon central, un zid de încintă, realizat cu mortar, precedat de un şanţ cu val, tipic construcţiilor din etapa feudalismului timpuriu din Transilvania.

Din acelaşi motiv s-a încercat împlântarea aici a unei colonii săseşti, iar pentru a-i da stabilitate şi a întări elementul săsesc intr-o zona puternic românească s-a construit aici între anii 1264-1290 o biserică, această constituind astăzi cel mai vechi monument de arhitectură din localitatea Avrig. Biserica a avut la început forma unei bazilici romanice cu cor, turn vestic şi absida centrală. În secolul al XIV lea, colateralii au fost demolaţi şi s-a construit zidul de fortificaţie.

Aşezaţi aici prin dreptul acordat de Diploma Andreiana care-i numeşte “Hospites Theutonici Ultrasilvanici” saşii şi-au construit locuinţe. Pentru că, în general, colonizarea saşilor a luat amploare în satele din dreapta Oltului, la Avrig numărul celor stabiliţi aici a fost mic, el fiind mult mai mare însă în Bradu.

Satul Bradu este prima localitate din cele care alcătuiesc Avrigul menţionată într-un document scris. Astfel printr-o scrisoare care datează din anul 1311, Regele Carol Robert de Anjou ridică la rangul de Capelan Regal pe Matias, preotul din Bradu.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Finanțare nerambursabilă pentru un super-proiect la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA a obținut finanțare nerambursabilă din partea Departamentul...

Ziua IEI, ediția a XII-a, în Muzeul ASTRA: Ia, comunități, valori și trăiri!

MINUNAT?! Puțin spus... În 24 iunie 2025 Muzeul ASTRA...

Retrospectivă în imagini a FITS! Eveniment de neratat!

SUPERRR! Sala expozițională a Primăriei Sibiu este gazda unui...

Ziua buna, FITS! Artele spectacolului, în sărbătoare pe malurile Cibinului!

FITS își deschide azi porțile către fascinanta lume a...

Alte articole

Ce dacă avem suuuper-FITS?! Avem si… Sibiu Streetball, într-o ediție de colecție!

Sibiu Streetball revine între 20 și 22 iunie și...

În iulie avem a șaisprezecea ediție a Zilelor HUNGARIKUM la Sibiu

Încă o sărbătoare bucură miezul verii la Sibiu: Festivalul...

Femeie rănită într-un acident la Mediaș

Polițiștii rutieri au intervienit azi, puțin înainted eorele 14.00,...

ASF despre evoluția sistemului de pensii private din România în primul trimestru din anul 2025

Piața pensiilor private din România a ajuns, la finalul...

Chiar așa: EVENIMENT DE RANG ÎNALT la Sibiu! Cum a fost ieri?!

Evenimentele organizate pentru a marca aniversarea a 5 ani...

Cum să-ți găsești rapid un loc de muncă aproape de Sibiu

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă aproape...

Din aceeași categorie

Categorii populare