Ziua Mondială a Fotografiei este sărbătorită astăzi, 19 august, şi marchează 175 de ani de la brevetarea primului procedeu fotografic. De atunci, mari si mici, patrate, rotunde, ovale, sepia, alb-negru sua color, fotografiile au cuceit lumea. Ne-au aratat lumea reala si ireala, poezia unei imagini, instantaneul unui eveniment, bucuria, tristetea, istoria si… dragostea. In cele mai diverse si profunde perspective.
Daghereotipia, tehnica ce a marcat începutul erei moderne în fotografie, a fost inventată de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833).
În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit „heliografie”, considerată cea mai veche fotografie.
După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. Utilizează iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obţine o imagine negativă în relief (o matriţă).
Demn de precizat, invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de Ştiinţe la 19 august 1839 şi Louis Daguerre şi a obţinut brevetul.
Potrivit antena3.ro, in următorii ani, noua tehnică are un succes extraordinar în întreaga Europă, fiind promovată în aproape toate ziarele din acea vreme. Daguerre a fost făcut ofiţer în Legiunea de Onoare şi a călătorit mult pentru a-şi promova descoperirea, fiind considerat considerat părintele fotografiei.
Specialistii sustin ca, desi ”daghereotipia” nu a fost primul procedeu fotografic, succesul său s-a datorat viabilităţii sale comerciale. Tehnicile anterioare necesitau timpi de expunere de ordinul orelor, comparativ cu 15-20 minute cerute de noul procedeu.
Astazi, in Romania, cele mai fotografiate locuri sunt Sibiul, Brasovul,… fara indoiala, cimitirul de la Sapanta si manastirile din Bucovina.
Foto credit Rares Helici