Biblia, de la scrierea cuneiformă la computer… vine la Sibiu

În perioada 7-11 aprilie 2014, Biblia- supranumită şi „cartea cărţilor” face popas la Sibiu. Şi nu oricum! În variatele sale forme, de la scrierea cuneiformă, la accesul său cu ajutorul tehnicilor de ultimă oră.

  Evenimentul cultural se datorează iniţiativei Societăţii Misionare și de Caritate PACEA din Șelimbăr, care organizează la Forumul German din Sibiu – Sala Oglinzilor, expoziţia cu tema  „De la scrierea cuneiformă la Biblia electronică”. Demn de precizat, „călătoria imaginară prin istoria milenară a „Cărţii de căpătâi” a fost prezentată cu succes în multe oraşe ale Uniunii Europene. Ea a fost tradusă în limba română şi adaptată pentru săptămâna „Școala altfel”, aşa încât toţi sibienii interesaţi, cu vârste cuprinse între 8 și 99 de ani, să poată beneficia de avantajele acestei expoziţii.

Demn de precizat, cei interesaţi de această prezenţă culturală impresionantă vor putea afla numeroase informaţii de la un grup de tineri voluntari.

Prezentările sunt făcute în funcţie de vârsta grupului.

 

Aşadar, nu rataţi o întâlnire de neuitat cu exponate rare, de valoare inestimabilă,. Cum ar fi Biblia rezistentă la apă, cea mai mică Biblie din lume citită la microscop, Biblia cu glonte, Biblia pentru nevăzători etc. De asemenea,  aşa cum transmite www.pacea.ro , fiecare vizitator are posibilitatea de a-şi tipări ca suvenir un text cu primul tipar din lume – tiparul lui Gutenberg şi să-l ia acasă ca amintire.

Totodată, organizatorii au pregătit şi câteva prelegeri ce îşi propun să aducă în prim-plan reperele şi curiozităţile din istoria Bibliei. Iată programul acestora:

 

Marți, 8 aprilie, ora 19:30 – „Începuturile popularizării Bibliei în evul mediu”, Prof. (em) dr. Hans Klein

 

Miercuri,  9 aprilie, ora 19:30 – „Cum a venit Biblia la noi”,  Lect.univ. dr. Ciprian Toroczkai – Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna”

 

Joi, 10 arilie, ora19:30 – Autenticitatea Bibliei – Sulurile de la Qumran, Conf. univ. dr. Emil Bartoș – Facultatea de Teologie Baptistă București

Biblia (din lb. greacă βιβλίον, pl. βιβλία -cărți) se referă la scripturile sacre din iudaism și creștinism. Aceste scripturi sunt compilații ale unor documente separate (numite „cărți”) scrise într-un interval de timp de circa 1000 de ani. Numai Vechiul Testament are circa 100-150 scriitori diferiți, provenind din intelectualitatea aflată în serviciul conducătorilor politici. Cărțile sale au fost publicate separat și adunate în secolele I-II e.n. pentru a forma prima Biblie ebraică, Tanach, iar mai târziu, cu adăugiri, Biblia creștină, numită de creștini și Sfânta Scriptură.

La concursul „Cea mai veche Biblie din oraş” sunt invitați să participe toţi sibienii. Cea mai veche Biblie indiferent de limbă, va fi evaluată de un juriu până joi la ora 20:00. Premierea va avea loc joi, 10 aprilie, la ora 20.30, după prelegere.  Câştigătorul va intra în posesia unei Biblii premium cu marginile aurite şi copertă din piele.

 

Informaţii suplimentare: http://www.pacea.ro/expozitie-7-13-aprilie-2014/

 

Organizator: Societatea Misionară și de Caritate „Pacea” Șelimbăr,  www.pacea.ro

 

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 11 aprilie, la ora 9.00, în Sala Oglinzilor de la Forumul German Sibiu.

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: