BISERICA AZILULUI: Călătorie prin timp și credință… până în 1292

images_foto_022017_AZ

Strada Azilului nr 4: Biserica Azilului, menţionată prima dată în 1292. Soră de… vârstă cu Capela Crucii. Lăcaș în care secolele și credința… ce familie, ce istorie, și câtă lumină! Pășești pe-aici, aproape zilnic. Îi mângâi zidurile cu privirea și gândul împletit în rugă călătorește în tihnă prin… câte secole… duci mâna la piept și te-nchini. Deopotrivă cu… atâtea generații. O istorie întreagă. Ce poate fi mai frumos, mai impresionant?!? Dai binețe uneia din temeliile Sibiului, rugii dintâi, timpului… acela care dăruiește tinerețe fără de bătrânețe, acela în stare să limpezească sufletul la braț cu Domnul.

Este o biserică hală construită integral din cărămidă cu cor pătrat şi sanctuar poligonal, flancat în sud de o încăpere, iar în nord de două încăperi, pe două niveluri.

Așa cum aflăm din datele înscrise pe patrimoniu.sibiu.ro, în 1760 se termină de renovat biserica primind aspectul care s-a păstrat până astăzi.
Nava bisericii este împărţită într-o navă centrală şi două colaterale, prin 4 travei de arcade sprijinite pe pilaştrii. Nava centrală e acoperită cu boltă cilindrică cu penetraţii în cruce.
Colateralele sunt acoperite şi ele tot cu bolţi cu penetraţii.
Absida poligonală e separată de restul navei printr-un arc dublu puternic ( care rezolva diferenţa de înălţime dintre absidă şi restul bisericii).
Ferestrele lungi sunt în uşor arc ogival.
În exterior, nava bisericii este acoperită cu acoperiş în 2 pante şi un mic turnuleţ de tablă de navă, iar absida e acoperită cu acoperiş piramidal. În colţurile absidei sunt 3 contraforţi puternici.

În exterior se poate observa vechiul clopot din turn. Demn de remarcat, este cel mai vechi clopot din Sibiu: datează de la 1509 şi poartă inscripţia „ad iuva nos deus”. Are o înălţime de 112 centimetri şi un diametru de 44 centimetri.

 

 

 

Foto: patrimoniu.sibiu.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: