Biserica veche a Schitului Sibiel a fost sfinţită

Biserica veche a Schitului Sibiel a fost sfintita, cu ocazia hramului, de Înaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului. Evenimentul a avut loc sambata, la sarbatoarea Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul.

Bisericuţa „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“, amenajată într-o veche chilie a schitului aflat la 30 de kilometri de Sibiu, în Munţii Cindrel, nu a fost niciodată sfinţită de un ierarh dar ţine într-nsa credinţa şi rugile mărginenilor, de generaţii.

În perioada 2010-2013, prin grija stareţului de la Schitul Sibiel, protosinghelul Casian Voicu, şi cu ajutorul unor parohii din Mitropolia Olteniei, bisericuţa a fost renovată complet, a fost pictată şi i s-a adăugat un turn şi un pridvor.

Aşa cum aflăm din comunicatul Mitropoliei Ardealului, slujba de sfinţire a cuprins rânduiala târnosirii cu Sfântul şi Marele Mir a zidirii, împodobirea Sfintei Mese în piciorul căreia s-au aşezat moaşte şi târnosirea picturii şi a întregului spaţiu liturgic. Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber, între biserica veche, sfinţită acum, şi biserica mare a aşezământului monahal. În soborul de preoţi s-au aflat exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, stareţul Casian Voicu, protopopul de Sălişte, Ioan Ciocan, doi slujitori din Mitropolia Olteniei şi alţi slujitori ai sfintelor altare. La marele praznic, printre invitaţii de seamă s-au numărat şi oficialităţi judeţene şi locale, între care prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, primarul Săliştei, Horaţiu Răcuciu, şi sute de credincioşi din Mărginimea Sibiului, împreună cu pelerini din alte părţi ale ţării.

La final, părintele stareţ a mulţumit tuturor pentru prezenţa la sărbătoarea schitului şi pentru sprijinul oferit de-a lungul anilor la zidirea bisericii mari şi la alte proiecte ale aşezământului monahal. Protosinghelul Casian Voicu i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Maicii Domnului.

Schitul Sibiel face parte este un aşezământ monahal atestat la 1550. La 1716, monahii de aici aveau preocupări cărturăreşti, ieromonahul Varlaam copiind, la acea vreme, un Triodion pentru slujbele din Postul Mare. Tot la acea vreme, exista aici o importantă şcoală pentru cei ce doreau să devină preoţi şi cântăreţi, dar şi pentru cei ce doreau să înveţe carte. La 12 mai 1786, mănăstirea a fost dărâmată de generalul Bucov, iar la 1810, biserica de lemn a fost vândută de preotul Ioan Barac din Sibiel către Parohia Alămor. Din banii obţinuţi, s-a ridicat turnul bisericii din Sibiel. În 1948, chilia rămasă aici a fost amenajată ca lăcaş de cult de preotul Traian Popovici şi sfinţită cu aghiazmă de protopopul Săliştei, Ioan Isaac. Viaţa monahală a fost reluată în 1991, când vieţuiau aici patru maici. În 2002, s-au pornit lucrările la biserica mare, sfinţită în 2010, iar biserica veche a continuat să fie folosită în anumite zile. După sfinţirea de sâmbătă, bisericuţa va fi folosită ca paraclis pentru cei trei monahi, în special pe timpul iernii.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: