Bretania, sărbătorită la Sibiu

Din festival în festival, de la splendoarea grădinilor, la muzica tradiţională săsească sau accentele jazz-ului de pe toate meridianele, Sibiul va face, în curând, popas pe tărâm breton.

Oboiul, cimpoiul, dansurile şi nu numai vor aduce la Sibiu acordurile muzicii vechi bretone, cu prilejul Sărbătorii Bretaniei, manifestare organizată în premieră la Sibiu, intervalul 17-26 mai.

Muzica tradiţională bretonă presupune o armonie bazată pe instrumente muzicale specifice, care includ Bombarde, similar oboiului de la noi si Biniou Kozh- cimpoiul breton.

Muzica bretonă a trecut printr-o perioadă de revigorare, începând din anii '70, şi este intens popularizată în momentul de faţă. Pe lângă instrumente caracteristice, în general diverse tipuri de fluiere, au fost adăugate şi alte instrumente des întâlnite în folclorul celtic ca harpa şi cimpoiul. De asemenea, sunt întâlnite şi vioara sau clarinetul, instrumente venite prin filiera franceză. O tradiţie populară se numește Fest Noz (festivalul nopții) şi este un obicei reînviat începând cu anii '50. De asemenea, festivalurile de muzică celtică sunt foarte populare.

 Dansurile populare sunt si ele deosebite, mai ales dinamicul dans Hanter Dro. Melodiile tradiţionale bretone au rezonanţe celtice.

Muzica acestei regiuni este, de altfel, influenţată de puternicele tradiţii creştine, regiunea fiind de-a lungul istoriei una dintre regiunile puternic catolice, în contrast cu restul Franţei, puternic secularizată.

Evenimentul complex organizat la Sibiu reprezintă o iniţiativă a Asociaţiei Ille et Villaine. În 19 mai este, oficial, Ziua Naţională a Bretaniei (regiune din vestul Franţei, cu o istorie impresionantă).

Programul activităţilor:

17 mai

16,00 – Conferinta “Provocarile turismului actual”, sustinuta de Jean-Claude WEISZ fost director al Oficiului de turism din Saint Malo 

18 mai  

17,00 –  Muzica bretona – în Piata Mare, Piata Mica, Parcul Tineretului, Parcul Subarini

20,00  – Muzica bretona – în “Art café”

 19 mai

11,00 –  Spectacol-poveste “Castravetii regelui” cu Madeleine BRIAND  –  la Teatrul“ Gong”

17,00 –  Gastronomie si muzica bretona – în Muzeul din Dumbrava Sibiului

20,00 –  Muzica bretona – în “Pardon café”

 17 – 26 mai

Expozitie “Regele Arthur, o legenda în devenire” –  în holul Teatrului “Gong”

 20 mai

 15,00 – Spectacol “Castravetii regelui” cu Madeleine BRIAND -la Casaparohiala din Slimnic: 

 21 mai

 17,00  – Spectacol “Castravetii regelui” cu Madeleine BRIAND – la cantina liceului din Copsa Mica

22 mai

 12,00 – Spectacol “Castravetii regelui” cu Madeleine BRIAND – la gradinita din Mosna

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: