BRUKENTHALUL se dezvaluie! Scena de război I și II/Camere tematice

Selecția de lucrări de pictură, din școlile germană-austriacă, flamandă-olandeză și italiană (sec. XVII – XIX) este completată în expunere de piesele de mobilier în stil baroc: scaunele cu spătar, tapițate cu piele pictată în culori de ulei, lada de haine, biroul secretaire cu tabernacol din lemn de brad furniruit, ceasul cu pendul și cadran din email alb și un impresionant dulap în stil baroc cu furnir din nuc și abanos, elemente sculptate din lemn de tei (în stilul Renașterii germane) și încrustații de baga și fildeș.

Asa cum aflam de la muzeografi, conform inventarului de la moartea baronului von Brukenthal, puștile din palat erau păstrate în mai multe dulapuri, expunerea ilustrând acest fapt prin prezentarea a patru piese din colecția de arme a muzeului:

Pușcă, Viena (Austria), sec. XIX. Țeava prezintă inscripție intarsiată. Mecanismul este gravat cu motive vegetale.

Pușcă, Frauenfeld (Elveția), sec. XIX. Țeava prezintă inscripție intarsiată.

 

 

 

 

sursa foto: Muzeul National Brukenthal

Pușcă, Pesta (Ungaria), sec. XIX. Piesa prezintă mai multe inscripții intarsiate cu aur, fiind decorată cu motive vegetale (frunze de acant) și geometrice, un blazon din argint și reprezentarea gravată a doi dragoni.

Pușcă, Debrecen (Ungaria), sec. XIX. Piesa prezintă mai multe inscripții și motive vegetale gravate.

De asemenea, în expunere se remarcă trei valoroase arme de foc din colecția muzeului:

Pușcă, Teschen (Cehia), sec. XVIII. Piesa este decorată cu motive vegetale și zoomorfe gravate și încrustații de os și sidef.

Pistoale, Teschen (Cehia), mijlocul sec. XVIII. Piesele prezintă stema Sibiului ștanțată şi un medalion gravat, fiind bogat ornamentate cu intarsii din os şi sidef gravat.

Poftiti la muzeu! Istoria se invata aici pe viu, dincolo de manuaalele searbede…!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: