BUJORUL…..FLOAREA LOIALITATII….Regina Mu, in toiul unei petreceri care avea loc in orasul Jang-Ahn, a vrut sa isi demonstreze autoritatea suprema si le-a poruncit tuturor florilor sa infloreasca in acelasi timp, pentru a o face fericita. Toate florile i s-au supus , cu exceptia bujorului. Infuriata , regina l-a trimis in provincie, in localitatea NakYang. Atunci cand a ajuns in locul exilului , bujorul a catadicsit sa infloreasca. Mania reginei Mu a sporit, ea poruncind sa i se dea foc bujorului, insa, chiar si dupa ce a ars, el a continuat sa infloreasca. Din aceasta legenda provine simbolul bujorului ca floare a LOIALITATII…
Pentru multi romani, culorea rosu-sangeriu simbolizeaza, insa, sacrificial eroilor, de-a lungul istoriei noastre zbuciumate…
Românii au fost dintotdeauna un popor iubitor de flori şi, cu toate acestea, nu avem încă, în mod oficial, o floare naţională. De-a lungul timpului au existat mai multe propuneri pentru alegerea unei flori naţionale, dar niciuna dintre propuneri nu a fost finalizată printr-un act legislativ care să oficializeze floarea naţională. Si, totusi, optiuni exista…
Potrivit lumea satului.ro, USAMV Bucureşti, prin Facultatea de Horticultură, a lansat la începutul lunii iunie, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Agriculture for life, Life for agriculture“, propunerea titularului disciplinei Floricultură, conf. dr. Florin Toma, ca bujorul să fie proclamat oficial, de către forul legislativ al ţării, floarea naţională a României.
De ce este necesar să avem, în mod oficial, o floare naţională? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să avem în vedere ceea ce simbolizează florile în viaţa fiecăruia dintre noi: sublimul, frumosul, dorinţa de mai bine, dragostea şi preţuirea pe care le purtăm celor dragi.
Foarte multe ţări au una sau mai multe flori naţionale, reprezentative pentru arealul geografic sau pentru cultura şi tradiţiile lor. În Japonia, de exemplu, crizantema este floarea familiei imperiale, iar cireşul ornamental este floarea naţională a poporului japonez. Olanda, Turcia şi Ungaria au ca floare naţională laleaua; Spania are ca floare naţională specia Iris pseudacorus; în SUA trandafirul este floarea naţională, fiecare dintre cele 50 de state componente ale federaţiei având, pe lângă trandafir, o floare naţională locală.
Tocmai de aceea USAMV Bucureşti, prin Facultatea de Horticultură, a iniţiat acest inedit şi remarcabil proiect naţional care să se finalizeze cu proclamarea oficială, de către forul legislativ al ţării, a unei flori naţionale a României.
Asa cum arata sursa citata, in lucrările susţinute pe parcursul conferinţei „Agriculture for life, Life for agriculture“ din perioada 6-8 iunie 2013, titularul disciplinei floricultură, conf. dr. Florin Toma, a concluzionat că bujorul este specia cea mai reprezentativă pentru poporul român şi, prin urmare, este cel mai îndreptăţit să i se confere, în mod oficial, rangul de floare naţională a României.
Bujorul a fost iniţial numit drept Floare Naţională a Chinei în Dinastia Qing, acesta fiind favorit la titlul de floare naţională încă o dată şi în 2009.
Sunt, din aceasta perspective si alte pareri. Nu putini cred ca noi, romanii ar trebui sa avem, de fapt, trei “flori nationale”: Bujorul, Floarea de Maces si Floarea de Colt.