Dali la Sibiu. E ca și cum… ai ieși minten pe stradă și ai da mâna cu Michelangelo, cu Paul Cézanne, Degas sau cu da Vinci. Să privești pe vreunul din ei în ochi, în… culori, să-ți legi privirile și simțurile de simezele din sânul cărora te așteaptă perfecțiunea, poezia sufletului- PICTURA, GRAFICA…
Și, Totuși, DALI vine la sibiu. Cu Divina sa Comedie. Un eveniment de primă clasă în viața culturală a municipiului de pe malul Cibinului, dar și la nivel național.
Salvador Dalí (1904-1989) este considerat unul dintre artiştii emblematici ai secolului XX. Dalí a posedat un extraordinar simţ analitic, asimilând în creaţia sa elemente ale cubismului, futurismului, ale picturii metafizice şi ale suprarealismului. Monumentalitatea compoziţiilor sale şi tehnica desăvârşită derivă din studiul vechilor maeştrii italieni şi spanioli. Viziunea sa asupra lumii şi neîntreruptul său dialog cu sine se proiectează în întreaga sa creaţie.
Dalí a fost ataşat deopotrivă artelor spectacolului şi literelor. Rafinat lector, Dalí a publicat frecvent comentarii asupra unor opere literare şi adesea a proiectat propria sa viziune în ilustraţiile de carte.
„Divina Comedie”, una din capodoperele literaturii universale, scrisă la începutul veacului XIV, de Dante Alighieri (1265-1321) a stăpânit imaginaţia artistului catalan vreme îndelungată. Între 1951-1960, Salvador Dalí a ilustrat „Divina Comedie”. 100 de acuarele interpretau versurile poetului florentin, grupate în cele trei cicluri: Infernul, Purgatoriul şi Paradisul.
Dalí s-a identificat cu Dante, însoţindu-l imaginar în lumea umbrelor, aşa cum Dante însuşi a parcurs cercurile Infernului şi ale Purgatoriului călăuzit de poetul latin Virgil. În Purgatoriu, Dante o reîntâlneşte pe iubita sa Beatrice, ce urma să le călăuzească paşii spre Paradis. Dalí asocia figura luminoasă a lui Beatrice cu iubita sa Gala. După propria sa mărturisire, după ce a parcurs împreună cu Dante tărâmurile terifiante ale Infernului şi ale Purgatoriului, Dalí a simţit că se apropie de lumea celestă a îngerilor.
Menite iniţial să ilustreze o ediţie a „Divinei Comedii” proiectată de guvernul italian pentru omagierea a 700 de ani de la naşterea lui Dante, ilustraţiile lui Dalí au fost gravate de Raymond Jacquet şi Jean Taricco, apoi editate de Joseph Forét şi Jean Estrade la editura „Les Heures Claires” din Paris, între anii 1960-1963.
Un demers spiritual profund este magistral transpus tehnic, sub coordonarea directă a lui Salvador Dalí. Fiecare din cele 100 de acuarele au fost gravate în lemn şi imprimate în culori prin suprapunere, cu câte 30-35 de blocuri.
Expoziţia organizată în sălile galeriei de artă europeană ale Muzeului Naţional Brukenthal include cele 100 de gravuri după acuarelele lui Dalí şi 21 de gravuri care ilustrează procesul tehnic al descompunerii blocurilor de culoare şi imprimarea progresivă, până la obţinerea imaginii finite, autorizate de artist.
Gravurile ce ilustrează „Divina Comedie” provin din colecţia Dr. Heinz Ess şi sunt expuse pentru prima dată la Sibiu cu concursul Euro Art Luxemburg.
Așa cum aflăm de la curatorul expoziției, Maria Ordeanu, „Divina Comedie” ilustrată de Dalí rămâne un reper al artei secolului XX, nedepăşit până în prezent.
Vernisajul expoziției: luni, 14 iulie, orele 17:00 (Atenție! Doar pentru presă și invitați)
Datorită imposibilității găzduirii unui public numeros conform audienței pe care expoziția o preconizează, vernisajul se va organiza doar pentru presă și invitați.
Expoziția de la Sibiu are un regim distinct de vizitare față de circuitul expoziției permanente din Palatul Brukenthal.
Accesul în expoziție se face de sub portalul cu atlanți dintre prima și a doua curte interioară a palatului, fiind semnalizat prin roll-up bannere indicatoare.
Prețurile biletelor sunt 20 lei – bilet standard și 5 lei – bilet cu reducere pentru elevi și studenți.
Având în vedere optima vizionare a expoziției și respectarea normelor de securitate și conservare, Muzeul apelează la înțelegerea publicului pentru segmentarea acestuia în grupuri în cazul în care fluxul de vizitare va predispune la aglomerarea spațiilor expoziționale.
Reamintim că programul de vizitare este de Marți până Duminică (prima zi de marți din lună închis) între orele 10:00 -18:00 (ultimul bilet se eliberează la 17:15).
Produse personalizate
Pe durata expoziției, în magazinul din Palatul Brukenthal pot fi achiziționate următoarele produse personalizate cu grafica de promovare a expoziției:
Tricou adult – 35 lei, Cană – 10 lei, Magnet decorativ – 3 lei, Semn de carte – 4,5 lei.