Calendarul străvechi: Serbări solare în miez de Cuptor. Iubitele ciobanilor primesc în dar caș și furcă de tors

Miez de iulie, lună aflată sub semnul fenomenelor meteorologice extreme, al serbărilor solare ce dau frâu liber apropierii erotice, al muncii câmpului dar și al interdicțiilor de tot felul impuse de divinități mito-folclorice răzbunătoare.

Oamenii se roagă să nu-i atingă furia lor, aprind lumânarea păstrată de la Paști, afumă mâțișorii de salcie de la Florii, le țin zilele prin nelucru și serbări. Iar aceste serbări, organizate mai ales în comunitățile tradiționale pastorale, sunt cadrul celor mai fierbinți povești de iubire, aduse an de an de sărbătorile focului din luna lui Cuptor.

Aflăm de la folcloriști:

„Hora Sântiliei” este o tradiţie prenupţială potrivit căreia tinerii păstori coboară în această săptămână în sat pentru a dărui fetei iubite un caș și o furcă de tors. Aceste daruri constituie un fel de legământ între cei doi îndrăgostiți până la nedeia organizată câteva zile mai târziu, de Sf. Ilie, când – în văzul întregii comunități – fata este luată la joc și introdusă în horă. Fetele care nu sunt băgate în horă la Sântilie au o mare problemă, ele nu mai pot fi pețite tot anul, fiind nevoite să aștepte luna lui Cuptor a anului următor.

Tot de sorginte pastorală cu puternice conotații erotice este și sărbătoarea cunoscută sub numele de „Miţuitul Mieilor” (tunsul mieilor). Are loc în miez de vară pastorală și constituie, de fapt, prima întâlnire a ciobanilor cu nevestele și logodnicele lor. În mediul păstoresc, este cunoscut faptul că până la Sântilie ciobanii își impun o perioadă de castitate pentru prosperitatea turmei, după cum ne încredințează Iulia Gorneanu.

Un alt obicei pastoral, desfășurat cu ocazia marilor serbări solare, este „Nedeia” (sl. nedělja – duminică, sărbătoare). Atestate documentar abia în secolul al XIV-lea, nedeile păstorești ne întorc cu mii de ani în urmă, vremuri în care dimensiunea lor sacrală era fundamentală. Începând cu secolul XX aceste sărbători au coborât de pe culmile munților în vatra satului și, desacralizându-se, au devenit simple prilejuri de joc și voie bună.

 

 sursă documentare: http://iuliagorneanu.ro/

 

Foto – Kurt Hielscher

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: