Calendarul străvechi: Vara Arhanghelilor

images_foto_112016_0000BERBEC

Multe și minunate erau rosturile satului și cu folos erau credințele oamenilor…

Aflăm de la folcloriști că mai demult, sărbătoarea Arhanghelilor ținea… trei zile, de pe 8 până pe 10 noiembrie. Acest interval sacru purta numele de „Vara Arhanghelilor”, pentru că de cele mai multe ori aducea zile cu soare blând, de parcă natura însăși dorea ca oamenii să se despartă bucuroși de vară și să capete nădejde că vor ieși cu bine din iarnă.

În comunitățile pastorale, cei doi Sfinţi sunt considerați „ocrotitori ai oilor” iar sărbătoarea se numește „Năpustitul arieților” și marchează perioada în care berbecii sunt sloboziți la oi pentru împerechere.http://iuliagorneanu.ro/

„Prin Transilvania se obișnuiește ca în această zi să se facă turta arieţilor, arieţii fiind berbecii despărțiți de oi. Acum arieţii se amestecă din nou cu oile şi, cu acest prilej, se face o turtă de făină de cucuruz ori de grâu, care, după ce se coace, se aruncă între oi. Dacă această turtă cade cu faţa în sus, este semn că oilor le va merge bine când vor făta; dacă turta va cădea cu faţa în jos, se zice că le va merge rău. Ziua aceasta se socotește ca o sărbătoare mare; deci se serbează cu desăvârșit nelucru.”, consemneză Tudor Pamfile în lucrarea sa- „Sărbătorile la români”.

 

 

 

Foto: Ciobani români din vremuri vechi – până la 1945 /probabil Josef Fisher (1898 – 1985) – Muntele Negoiu, Sibiu 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: