Calfele calatoare, popas la Sibiu. Incepand din 29 iunie

De cativa ani, de miezul verii aduce la Sibiu, in mod traditional, Calfele călătoare la Sibiu pe strada Cetăţii. Prezenta lor pitoreasca recreeaza atmosfera de altadata a breslelor, cu ateliere, inspiratie, trduda si schim de experienta. Proiectul se afla in acest an la cea de-a noua editie si, de-a lungul vremii, si-a castigat, cu siguranta, statutul unei atractii turistice emblematice pentru Sibiul estival.

Calfele vin in aceasta vara din tari precum Germania, Elveţia şi Franţa, aducand in prim-plan tehnici meşteşugăreşti tradiţionale, animand strada decorul medieval al strazii Cetatii în perioada 29 iunie – 16 august.

Astfel, “calfele îi invită pe toți cei interesați să li se alăture în cadrul atelierelor de lucru, fie doar pentru a le pune întrebări, fie pentru a lucra alături de meșteșugarii străini și a-și însuși câteva din tainele meseriilor pe care le practică”, cum spun iniţiatorii acestor activitati cu aura istorica.

Proiectul “Calfelor Călătoare” este organizat de Asociaţia Casa Calfelor Sibiu, cu sprijinul Consiliului Local Sibiu, Primăriei Municipiului Sibiu, societăţii Deutsche Gesellschaft e.V. Berlin.

Cei care vor sa patrunda tainele calfelor de odinioara si… de acum, vor avea prilejul, pe parcurs, sa viziteze două expoziții: una cu fotografii și una documentară.

De asemnea, un alt eveniment dedicat calfelor este programat pentru 25 iulie: de aceasta data fiind vorba de o invitatie in lumea muzicii…

Formația Lads Go Baskin’ va susține un concert în curtea Colegiului Național Brukenthal. Christof Hummel, vioară; Uwe Morgenstern, acordeon/voce; Julian Letsche, mandolină/voce, Jimmy Maas, chitară/voce; Eckhard Bez, tobe; Wilfried Lever, contrabas sunt membrii formației și au trecut prin experiența de a fi calfă călătoare.

Cu aceasta ocazie, va fi prezentat albumul „3 Jahreszeiten und 1 Tag“ / „Trei anotimpuri și o zi” care spune, pe note, povestea mesterilor din vremi apuse, care calatoreau muncind pentru ca experienta sa  prinda radacini…

 

#Încă de când s-a născut tradiţia meşteşugarilor călători există calfe care călătoresc singure şi care nu aparţin niciunei uniuni.

În zilele nostre femei şi bărbaţi de diverse meserii pornesc singuri în tradiţionala călătorie de specializare.

Calfele trebuie să părăsească pamânturile natale, iar la începutul călătoriei lor sunt însoţite de către o aşa numită „calfă de export“, care îndeplineşte sarcinile unui mentor, aducându-i novicelui la cunoştinţă modul tradiţional de a călători şi transmiţându-i mai departe regulile, obiceiurile şi experienţa acumulată de-a lungul generaţiilor.

Regulile de bază valabile în călătoria lor sunt aceleaşi cu cele ale uniunilor, ca de exemplu obligaţia de a purta costumul tradiţional, interdicţia de a se apropia la mai mult de 50 km de oraşul natal, etc. Durata minimă a călătoriei este de doi sau trei ani şi o zi şi trebuie stabilită înainte de plecare.

Calfele călătoare „independente“ pot fi recunoscute deoarece gulerul cămăşii lor (în germană această cămaşă a costumului tradiţional poartă numele de Staude) este tivit şi nu poartă cravată (numită în germană Ehrbarkeit).

Din cele aproximativ 700 – 800 de calfe călătoare, care se află în momentul de faţă în călătoria tradiţională, majoritatea este „inde-pendentă“.

Există patru adăposturi care sunt deschise tuturor calfelor. Acestea se află în Rügen, Neustadt pe Wein-strasse, Leipzig şi Sibiu.( http://www.casacalfelor.eu/)

 

 

Sursa foto: vlad.dulea.ro

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: