Cana cu capac de la Cisnădie – marca unuia dintre ce mai mari meşteri orfvari din Transilvania

Din bogăția comorii de la Cisnădie se distinge, între multe altele o „Cană cu capac”, opera meşterului Sebastian Hann, 1675, care se află actualmente în colecția Muzeului Brukenthal.

Autorul acestei piese este vestitul aurar Sebastian Hann (1644-1713), cunoscut drept starostele breslei aurarilor din Sibiu  dar și ca orator al magistraturii orașului. A realizat comenzi pentru principii Transilvaniei și chiar pentru Constantin Brâncoveanu, fiind considerat cel mai mare maestru aurar de la noi. În prezent, sunt cunoscute 90 de piese atribuite artistului.

S-a născut în 1644 la Levoca în Slovacia. Face parte din grupul masiv de artişti de origine slovacă ce se vor retrage spre teritoriile Universităţii Săseşti, pe vremea aceea un loc în care cultul luteran era liber practicat, diferit de zona habsburgică.

Aşa cum aflăm de la istoricul Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, în 1675, Hann este acceptat în breasla aurarilor din Sibiu. Preia, un an mai târziu, unul dintre cele mai importante ateliere din cetate. În 1689 devine starostele junior al breslei, iar din 1694 devine starostele senior, adică conducătorul aurarilor din capitala Transilvaniei.

De altfel breasla aurarilor din Sibiu era una bine închegată, cu meşteri unul şi unul, cu o Piaţetă dedicată lor, după moda vremii (în spatele Pieţii Mici).

Cât despre Sebastian Hann, Ernst Kühlbrandt susţinea, în 1904, într-una din expunerile sale, că neîntrecutul meşter ar fi putut concura cu artiştii acelor vremuri din Nürnberg şi Augsburg.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: