CÂND REGII VIZITAU SIBIUL… DAR neprețuit făcut orașului de istoricul Răzvan Pop. O pagină de istorie care ar trebui să ajungă la fiecare elev sibian

Bătrânii spun așa: dacă vrei să-ți fii om întreg, deschide cartea de istorie. Altfel vei șchiopăta… Ei bine, noi sibienii n-avem a ne teme. Că nu ni-i stricată memoria și nici voința. Ba e un tânăr care adesea ne deschide-n față CARTEA de ISTORIE, ca să luăm aminte și să ținem vie amintirea trecutului și zilele MARI de odinioară, iar la inimă să punem… atâtea motive ca să fim mândri că suntem sibieni.

În urmă cu câteva zile, istoricul Răzvan Pop (Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu) a postat pe blocul său un articol impresionant, cât… un manual de istorie, despre capetele încoronate care au ajuns de-a lungul istoriei, la SIBIU:

„În diploma acordată de regele Ungariei, ANDREI al II-lea, sașilor – Andreanum-ul – una din obligațiile acestora era aceea de a acorda găzduire regelui, când acesta își vizita regatul prin părțile acestora. Nu de multe ori, regii Ungariei și mai apoi principii Transilvaniei sau împărații Habsburgici și nu numai aceștia, dar și principi ai Ţării Românești sau Moldovei sau regi ai altor ţări, au poposit prin Sibiu.

Iată cine sunt aceștia…


Primul rege pe care cronicarii Sibiului l-au reținut în hârtiile lor a fost regele BELA al V-lea, cunoscut drept OTTO al III-lea de Wittelsbach, ducele Bavariei. Acesta vizitează Sibiul în 1306,în mijlocul războiului civil pentru tronul regatului. Sibiul a fost aliat al ducelui bavarez care în cele din urmă pierde tronul în dauna lui CAROL ROBERT I de Anjou. Este posibil ca înainte sa regii care ne-au marcat existenţa prin actele semnate de ei, BELA al III-lea și ANDREI al II-leasă fi vizitat și ei localitatea de pe Cibin, dar informații în acest sens, nu deținem. Un alt rege al Ungariei care cu siguranță a pășit pe ulițele cetății noastre medievale, a fost CAROL ROBERT de Anjou, un rege care şi-a petrecut lungi perioade prin ținuturile transilvănene.

Un alt rege care probabil a trecut prin Sibiu a fost marele SIGISMUND de Luxembourg. Acesta în 1424 a desființat prepozitura Sibiului, donând toate bunurile acesteia orașului Sibiu. În 1442, IOAN de Hunedoara, viitorul guvernator al regatului, alungă armata otomană ce asedia Sibiul. Cu siguranță acesta a poposit deseori în cetatea noastră. LADISLAU al V-lea Postumul a acordat nenumărate privilegii orașului nostru.

Povestea cea mai încâlcită a unui rege cu burgul nostru este cea a lui MATIA I Corvin, cel care a dejucat chiar un atentat pus la cale de primarul Peter și de comitele Benedikt Roth în 1467. Despre acest curios episod, într-o postare mai detaliată. Regele MATIA I a ajutat orașul, dându-i nenumărate privilegii și bogății.

În 1495, un alt rege, VLADISLAV al II-lea, își instalează curtea sa la Sibiu, între 22 august şi 16 septembrie, emițând documente și luând decizii pentru regatul său. Regele IOAN I Zapolya asediază Sibiul ani la rândul încă din 1529, în mijlocul războiului civil pornit după dezastrul de la Mohacs. În 1568, regele IOAN SIGISMUND al II-lea Zapolya vizitează orașul.

După prăbuşirea regatului maghiar, rând pe rând, toți principii Transilvaniei vizitează pentru perioade mai mari sau mai mici Sibiul. ISTVAN Bocskay (1605), infamul GABRIEL Bathory (1610-1611), GABRIEL Bethlen (1629), GYORGY(1632) şi II(1660) Rakoczi sau MIHAIL(1661) şi II(1690) Appafy, cu toții au trecut prin Sibiu sau l-au ocupat sau l-au asediat sau i-au fost prieteni.

Primul împărat habsburgic care pășește pe străzile sibiene este JOSEPH al II-lea. Acesta vizitează de câteva ori orașul nostru, doarme la Împăratul Romanilor, care își schimbă vechiul nume în cel care îl poartă şi astăzi, îl vizitează pe Martin Hochmeister și casa acestuia și dă naștere cartierului josefin. Prima dată ajunge în 1773, începând cu 28 mai. Revine în 1783 şi apoi în 1786.

Următorul împărat care vine la Sibiu a fost FRANZ Iîn 1817. El ajunge în oraș alături de împărăteasa Carolina Augusta de Bavaria în 6 septembrie. Momentul este punctst de sibieni prin luminarea străzilor pe timp de noapte. Ultimul împărat habsburg, FRANZJOSEPH vizitează şi el cetatea Sibiului la începuturile domniei sale când suportă cheltuielile de construire a spitalului dar şi în timpul Primului Război Mondial când vine alături de împăratul german WILHELM al II-lea şi de viitorul împărat KARL al IV-lea.

Un alt rege ce a vizitat Sibiul a fost regele Poloniei, ŞTEFAN Bathory, doar că el a vizitat Sibiul în perioada în care era doar voievod al Transilvaniei, între 1571 şi 1576. El a rămas un prieten al cetății, victoriile sale în faţa lui Ivan cel Groaznic fiind celebrate în Piața Mare. În 1714, pe 8 noiembrie, pentru câteva ore poposește la Sibiu regele Suediei, KARL al XII-lea, în lungul său drum de la Constantinopol spre regatul său. Un alt rege în vizită pe meleagurile noastre a fost în 1924 regele GEORGIOS al II-lea. Ultimul monarh străin care a vizitat Sibiul a fost HENRI, marele duce al Luxembourgului. Acesta a vizitat de câteva ori în ultimii ani oraşul nostru.

Primul domn al Ţării Româneşti despre care știm că a pășit prin Sibiu a fost RADU al IV-lea cel Mare care semnează un tratat de alianță și bună vecinătate cu cetatea Sibiului în 1507. Trei ani mai târziu, un alt domn al Ţării Româneşti, MIHNEA I cel Rău, refugiat la Sibiu, este asasinat pe treptele bisericii în cea de a 12-a zi a lunii martie. În 28 octombrie 1599 pe sub Poarta Cisnădiei, intră în cetate MIHAI al II-lea Viteazul, după victoria sa de la Şelimbăr. Să nu uităm că un domn al Moldovei, IOAN al V-lea Sasul s-a născut la SibiuRegele FERDINANDINAND dar şi următorii CAROL al II-leaşi MIHAI I, cu toţii au vizitat de nenumărate ori Sibiul”.

*Citiți. și… poate veți fi de acord că această PAGINĂ de ISTORIE- bogată în informații extrem de bine documentate- ar trebui să ajungă în caietele și mai ales în inima fiecarărui elev sibian… Așa, ca să NU SE UITE NICIODATĂ!

 

 

 

 

 

 

În fotografii:

CAROL ROBERT I de Anjou, regele Ungariei, portret din Cronica pictată de la Viena , SIGISMUND de Luxembourg, rege al Ungariei şi împărat al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germanăregele Ungariei Ladislau al V-lea şi soţia sa Madleine a Franţei, Franz I- împăratul Imperiului Habsburgic


Sursa foto: http://webcache.googleusercontent.com/ Razvan Pop

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: