25 mai 2018: Prima ediție a festivalului concurs „Cânt și Joc de pe Târnava”, eveniment care a strâns alături peste 200 copii veniți la Hoghilag din toate colțurile judetului Sibiu.
A fost frumos, iar Tradiția a pus în cântec și joc lumina pruncilor dornici să ducă mai departe TEAZAURUL STRĂMOȘESC.
„Un eveniment deosebit. Profesori minunați, copii fantastici, emoții….. E un nou exemplu că se poate … Vreau sa felicit colectivul școlii noastre pe care l-am văzut mai unit ca niciodată. Felicitări domnului Director Olimpiu Onet, Rusu Dan, Cosmin Prisca, Ursuț Sergiu, Mihai Sălăgean, Alisa Fuciu, Roxana Dănilă, Moldovan Alin, Dumitrescu Paul, Bernat Aurica, Crișan Karin, Stoica Paula, Petrusel Claudia, Ferezan Teona, Totea Maria, Mirela Lazăr, Emilia Chis și Erdei Andrea și nu în ultimul rând. „sufletului” acestui eveniment Luminița Maria Dejan, fără de care nu era posibilă manifestarea de ieri”, mărturisește, impresionat, primaru comunei Hoghilag, Nicu Lazăr.
Sărbătoare… așa cum scrie la carte… Cu dascăli ce știu și-și înțeleg menirea și care DĂRUIESC și știința și înțelepciunea lor pruncilor. Și știu a-i învăța nu doar litera cărții, ci și… litera vieții și pasul cumsecade pe calea ce și-o aleg… Aș îndrăzni să spun că… se simte chiar și din imagini acea liniște a emoțiilor unică, acel dor și drag de sat insuflat cu iscusință generațiilor de azi, acea tihnă ce-ți umple inima când vezi prunci ce au deschise porțile vieții cu lumină, cu acel bun simț (azi… tot mai rar), cu bucuria de a cunoaște, de a-ți însuși cartea și darul primit de la dascăli pentru toată viața… Și ar mai fi ceva de spus: a călăuzi cu-atâta sârguință copiii acum, în mileniul III, în era indispensabilelor gadget-uri pe calea folclorului e un act cu atât mai demn, mai profund, mai… necesar!
Când vezi AȘA CEVA, înțelegi ce înseamnă, ce trebuie să însemne cu adevărat ȘCOALA, dascălul și rostul acelui har al lui despre care… niciodată nu scrie în manual…