Caravana cinematografică pentru nevăzători va ajunge sâmbătă 4 iulie, la Studioul de Film Astra din Sibiu, Piața Mică nr. 11. asa cum anunta organizatorii evenimentului, spectatorii vor avea şansa să (re)vadă două pelicule excepţionale: „După dealuri” și „Aferim!”. Intrarea va fi liberă.
Conform programului, de la ora 10:30 va rula filmul „După dealuri”, premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu (Cristian Mungiu) şi cea mai bună interpretare, pentru cele două actriţe din rolurile principale. Filmul spune povestea a două fete ce au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.
De la ora 12:45, sunteti inviatati al proiectia filmului „Aferim!”, lungmetrajul pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015. Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, „Aferim!”, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).
Demn de mentionat, Caravana cinematografică pentru nevăzători se desfășoară în cadrul proiectului “Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători”, primul eveniment cinematografic din România destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, care a avut loc la Bucureşti, în perioada 15 – 19 mai. Proiectul îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală. Aflat la prima ediţie, festivalul este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, şi este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.