Aparatele dentare sunt dispozitive medicale care ajută la corectarea problemelor precum dinții înghesuiți, suprapuși, nealiniați sau mușcătura incorectă. În timpul purtării unui aparat dentar, igiena orală este extrem de importantă, pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene și a altor probleme de sănătate. Cei care fac tratament ortodontic trebuie să acorde o atenție specială curățării dinților și gingiilor, deoarece purtarea aparatului poate face mai dificilă menținerea igienei orale.
O igienă orală strictă
Pentru a preveni acumularea de placă bacteriană și alte probleme dentare, trebuie să vă spălați dinții de cel puțin două ori pe zi, să folosiți ața dentară și să clătiți gura cu apă după fiecare masă. În plus, trebuie să evitați alimentele care pot favoriza apariția cariilor dentare, cum ar fi dulciurile și băuturile carbogazoase.
În cazul în care aparatul dentar nu este curățat corespunzător, există riscul de a dezvolta alte probleme de sănătate orală, cum ar fi cariile, gingivita sau parodontita.
Cui îi este recomandată purtarea unui aparat dentar
Oricine are probleme legate de alinierea dinților sau ocluzale poate face tratament ortodontic, indiferent de vârstă. De obicei, acest aparatul dentar este recomandat persoanelor care au dinții înghesuiți, nealiniați sau au mușcătura incorectă. În plus, aparatele dentare pot îmbunătăți aspectul estetic al dinților și pot ajuta la creșterea încrederii în sine a persoanelor care le poartă.
În funcție de nevoile individuale ale pacienților, dentistul poate recomanda un aparat dentar fix sau unul mobil.
Prețul unui aparat dentar poate să difere în funcție de mai multe aspecte, de la model la materialele utilizate pentru fabricarea acestuia. Putem afla cu ușurință pretul unui aparat dentar in Sibiu de la una dintre cele mai bune clinici stomatologice din țară.
Beneficiile purtării unui aparat dentar
Tratamentele ortodontice oferă numeroase beneficii pacienților care optează pentru ele, iar printre cele mai importante sunt:
Îmbunătățirea sănătății dentare și generale – prin corectarea problemelor dentare, pot fi prevenite alte afecțiuni din sfera orală, precum cariile, gingivita sau parodontita, dar și tulburări precum apneea în somn sau bolile cardiace.
Îmbunătățirea aspectului fizic – un zâmbet frumos poate ajuta la creșterea încrederii în sine.
Îmbunătățirea vorbirii și a funcției masticatorii – aparatele dentare pot ajuta la corectarea mușcăturii și la alinierea dinților.
O bună sănătate orală poate avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate generale, putând ajuta, de exemplu, la prevenirea diabetului sau a bolilor respiratorii.
Zece sfaturi pentru a menține sănătatea orală în timpul tratamentului ortodontic
Programați-vă vizite regulate la dentist. Acestea sunt esențiale pentru a menține sănătatea dentară la cote optime. Este recomandat să alegem un cabinet stomatologic in Sibiu, unde avem atât doctori cu experiență, cât și aparatură performantă.
Periați-vă dinții și aparatul dentar, pe cât posibil, după fiecare masă.
Folosiți o periuță de dinți specială pentru aparatele dentare. Aceasta are un cap mai mic și mai flexibil, ceea ce facilitează curățarea zonelor dintre bracketi și firele aparatului dentar.
Utilizați ața dentară, pentru a curăța zonele mai greu accesibile cu periuța de dinți.
Folosiți apă de gură, care poate să fie un mijloc eficient pentru a elimina bacteriile și a reduce riscul de inflamație gingivală.
Evitați alimentele tari și lipicioase, care pot fi mai dificil de curățat din aparatul dentar și pot duce la acumularea de placă bacteriană.
Evitați băuturile acidulate, care pot ataca smalțul dinților și pot duce la apariția cariilor.
Curățați regulat aparatul dentar mobil, pentru a elimina resturile alimentare și bacteriile.
Nu folosiți aparatul dentar ca un instrument de deschidere a obiectelor, de exemplu, capacele metalice ale sticlelor.
Respectați instrucțiunile medicului ortodont referitoare la purtarea aparatului dentar și igiena orală.
Sursa foto: Freepik