Spre luare-aminte: Familia Datky, originară din județul Covasna, s-a stabilit în Sibiu în anul 1845. În 1871 Josef Datky deschide un atelier de fierărie pe str. Bâlea iar în anul 1886, s-a înfiinţat ”Atelierul de caroserie J. Datky şi fiii”, situat iniţial pe strada Bâlea, iar ulterior în str. Târgul Peştelui.
Potrivit datelor consemnate cu rigoare pe patrimoniu.sibiu.ro, Iosif Datky a învăţat şi s-a perfecţionat în meseria de carosier încă de la vârsta de 19 ani, lucrând ca muncitor, iar apoi ajutor de fabricant de căruţe în ateliere renumite din Timişoara, dar şi la Budapesta.
La absolvirea perioadei de instruire, Datky nu numai că a primit scrisori de recomandare cu aprecieri deosebite, dar, în 1898, prezenta la Paris planul, cu detalii de fabricaţie, al unui cupeu. Așa se explică faptul că produsele firmei sale din Sibiu erau căutate atât în ţară, cât şi în străinătate. Pe măsura evoluţiei mijloacelor de transport, Iosif Datky a trecut şi la fabricarea de caroserii de automobil.
Potrivit sursei citate, lascurt timp după înfiinţare, din atelierul de caroserie înfiinţat de sibianul Iosif Datky s-a desprins prima fabrică română de arcuri numită ”A. Datky & ing. Georgius Fisher”. Aici se produceau arcuri pentru trasuri, automobile, vagoane şi locomobile. Deşi dispunea doar de 20 de muncitori, fabrica avea o producţie de circa 10 vagoane de arcuri anual.
Fiul lui Iosif Datky, Arpad, a învăţat meseria în atelierul tatălui său. A plecat în străinătate, parcă după modelul… carierei calfelor călătoare de odinioară, și s-a perfecţionat la Fabrica de trăsuri IM Mayer din München. În 1903 se întoarce în Sibiu.
Este anul în care ia naştere Fabrica de arcuri Josef Datky & Söhne.
După moartea tatălui său, Arpad schimbă numele firmei în „Elastic A. Datky” (1920), iar din 1926 în „Elastic A. Datky & Comp.”
În 1929 Arpad Datky cumpăra vechea fabrică Rieger din str. Pulberăriei nr.1 mutându-şi firma acolo sub numele de “Elastic A. Datky”
așa cum indică datele istorice, în 1933 fabrica avea 70 de muncitori şi 7 funcţionari, iar producţia anuală se urca la 40 tone de arcuri, 60 tone de pile şi 30 tone de articole de fierărie.
În decembrie 1934 fabrica Elastic A Datky & Co, s-a mutat în actuala str. Dorobanţilor.
Sub numele de Fabrica „Elastica”, compania se bucură de un imens succes.
În timpul celui de-al doilea război mondial, din cele 3 bombe care au căzut deasupra Sibiului, una a nimerit în curtea fabricii „Elastica”.
În 1948 Fabrica se naţionalizează şi-şi schimbă denumirea în Intreprinderea Elastică de Stat.
În anul 1969 prin comasarea IMS Elastic şi Uzinei Automecanica Sibiu apare Uzina de Piese Auto Sibiu care în 1973 îşi schimbă denumirea în Intreprinderea de Piese Auto Sibiu.
Fiul lui Arpad, Josef Datky, a fost arestat pe motive politice şi condamnat la închisoare în anul 1957 ispăşindu-şi pedeapsa în lagărul din Târgu Jiu.
sursa foto: http://patrimoniu.sibiu.ro