Ce au in comun data de azi si comuna Sadu?!

Memoria timpului face azi un popas la Sadu. Iata de ce…

La data de 20 martie 1818, s-a născut la Sadu, într-o familie de ţărani, protopopul Ioan Hannia (1818-1897).
A urmat cursurile primare în localitatea natală, apoi pe cele secundare la Sibiu şi Cluj. În 1841 este trimis să urmeze cursurile colegiului Santa Barbara din Viena, după absolvire revenind acasă, mai precis la Sibiu (7 octombrie 1845), unde este numit profesor la Seminarul Teologic, în disciplinele teologie morală şi teologie pastorală.
În 1847 a fost hirotonit ca preot, iar în 1855 (25 aprilie) ajunge protopop al tractului 1 Sibiu (adică al Protopopiatului Sălişte), slujbă pe care o practică în paralel cu cea de profesor la Seminarul Teologic până în anul 1880 când, din motive de incompatibilitate, renunţă la protopopiat.
La data de 6 iunie 1865 este numit director al Seminarului, dar contină să predea şi la catedră până în momentul pensionării, survenit la cerere (1 septembrie 1895).
A fost căsătorit cu Maria, fiica protopopului sibian Bădilă, dar nu a avut copii. Soţia, care a deţinut funcţia de vicepreşedinte în Comitetul Femeilor Române din Sibiu, a fost o straşnică activistă, cu o intensă activitate de strângere de ajutoare pentru soldaţii români care luptau în Războiul de Independenţă de la 1877. La rândul său, Ion Hanea a fost o personalitate marcantă a culturii sibiene, profesor stimat şi apreciat, cu multe aptitudini organizatorice demonstrate în funcţia de director al Seminarului Teologic, implicat activ în viaţa publică, datorită calităţii sale de membru al ASTREI, de membru fondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Albina, de membru fondator al Societăţii de Asigurări Transilvania, etc.
S-a stins din viaţă la data de 11 aprilie 1897, fiind înmormântat cu deosebită pompă în Sibiu, în cimitirul bisericii din strada Lungă (în prezent desfiinţat) .

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: