Ce au in comun Sibiul si Caransebesul? Un MARE SCULPTOR! Noi roade ale artei, imortalizate in andezit. Continua traditia insuflata de artistul sibian de talie internationala EUGEN PETRI!

La Caransebeş, a fost vernisată, in prima jumatate a acestei luni, cea de-a III-a expozitie generata de Tabera de Sculptură în Andezit. Aceasta coincide cu cea de-a XIII-a ediţie a Simpozionului Internațional de Sculptură organizat în municipiul de pe Timiş şi Sebeş. Ambele evenimente sunt rodul initiativelor de succes ale unui artist de talie internationala, sculptorul sibian EUGEN PETRI. Astfel, 11 opere de artă realizate de sculptori din China, Germania, Spania, Argentina, Cuba, Palestina, India, Ucraina, Italia și România pun temelie nu doar patrimoniului cultural al Caransebeşului, ci si manifestarilor de rang mondial care aduc Romania in inimile artistilor din lumea intreaga, in numele artei…

Asa cum sustine presa locala, coordonatorul acestui simpozion, Eugen Petri, a recunoscut că a fost una dintre cele mai reușite ediții. Andezitul este o rocă puternică, dură, care poate fi lucrată cu mare dificultate, nu fără probleme tehnice. Artiştii veniţi de pe 3 continente s-au îndrăgostit de Caransebeş, de România, de peisaje, de oameni şi au promis că vor reveni aici.

 

Caransebeșul este singurul oraș din România care are 33 de sculpturi din lemn, 33 din marmură, iar din acest an va avea și monumente din andezit.

„A fost un proiect gigantic, de talie mondială şi singurul din Europa, la ora actuală, de o asemenea valoare”, a declarat coordonatorul simpozionului, sculptorul sibian Eugen Petri, citat de Romanialibera.ro.

Demn de precizat, lucrările care au îmbogățit zestrea culturală a Caransebeșului au fost realizate și donate municipiului de mai mulți sculptori din țară, dar și de peste hotare: Annabela Claudia Hoffmann, Germania – „108”, Biao Wang, Taiwan – „Oraş-Munte-Apă”, Jasem Mousa, Palestina – „Căutând complementaritatea”, Aramis Justiz Perera, Cuba – „Al 5-lea element”, Valeriano Hernandez, Spania – „Îmbrăţişare”, Carlos Enrique Valdez, Argentina – „Uniune naturală”, Siti Kanta Pattnaik, India – „Chintesenţa păcii”, Sergii Oleshko, Ucraina – „Patos”, Stefano Grattarola, Italia – „Camera amintirilor”, Petre-Virgiliu Mogoşanu, România – „Viaţa ca un dans” și Eugen Petri, România – „Hermes”.

Asa cum au declarat organizatorii pentru basilica.ro, fiecare bucată dintre cele 11 sculpturi realizate în acest an, este evaluată la suma de 80.000 de euro, astfel, se poate spune că municipiul s-a îmbogăţit cu încă un ansamblu de sculpturi monumentale în valoare totală de 880.000 de euro.

La editia din 2016, sculpturile acestei tabere traditionale vor fi executate in în travertin.

Sculptorul sibian, care este si reputat profesor al Liceului de Arta “Carmen Sylva” din Ploiesti, este, de cativa ani, Cetatean de Onoare al Caransebesului, dar si singurul artist roman care detine Marele Premiu International  “Constantin Brancusi”.

 

Surse foto: www.argument-cs.ro, basilica.ro

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: