Ce dacă e luni?! La Sibiu se joacă teatru: „Familii”, de Eugen Jebeleanu

 

Luni, 7 noiembrie 2016. Și ce dacă e luni?! La Sibiu se joacă teatru. Teatrul Național RADU STANCA vă așteaptă cu piesa FAMILII, proaspăta premieră din octombrie. Un spectacol semnat Eugen Jebeleanu.

 

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.” (sursa: Constituția României)
La finalul lunii noiembrie 2015, în Monitorul Oficial, a fost publicat proiectul de lege prin care se propune modificarea actualului art. 48, alin. 1, al legii supreme a statului, cu formularea următoare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. 
Intrigat de acest proiect de lege, mi-am dorit să chestionez conceptul de familie, într-o societate contemporană zbuciumată. Astfel, am scris textul „Familii”, plecând de la poveștile oamenilor de lângă noi, pentru un grup de tineri actori ai Departamentului de Teatru din Sibiu. Piesa spune poveștile a trei familii, dezvoltă trei situații de viață, extinse pe o durată de trei ani consecutivi. Un frate și o soră se reîntâlnesc cu ocazia decesului mamei lor. Doi frați vitregi sunt nevoiți să conviețuiască, deși nu își doresc acest lucru. O tânără mamă se luptă cu alcoolismul soțului său. Un cuplu tânăr trece printr-un moment de criză. Parcursurile acestor oameni se intersectează în momente importante din viața lor, iar destinele lor iau turnuri radicale.
Spectacolul tratează tema construcției identității copilului și adultului în raport cu familia și explorează mecanismele comportamentale ale acestei entități, prin abordarea unor situații conflictuale și revelatorii pentru membrii săi.
« Familii » este un spectacol de teatru social care dă voce poveștilor cotidiene ale unor copii, frați, părinți, soți, etc. Personajele se confruntă cu sentimentul de abandon, fuga de responsabilitate, nevoia confirmărilor, identificarea rigidă cu părinții sau, dimpotrivă, refuzul acesteia, patetismul întâlnirilor de familie, însușirea rolului de părinte, inducerea și resimțirea culpabilității.
Ce constituie o familie în ziua de astăzi?
Prin intermediul unui limbaj poetic și tăios, cu umor și tandrețe, „Familii” redă un tablou amplu al acestei microsocietăți: familia.
(Eugen Jebeleanu)

Scenografia: Velica Panduru
Sound design: Claudiu Urse
Video: Andrei Cozlac
Asistente proiect: Eliza Ceprăzaru, Maria Popovici
Asistent regie: Ștefan Tunsoiu
Distribuția: Marian Bureață, Ioana Cosma, Oana Marin, Vladimir Petre, Gabriela Pîrlițeanu, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Claudiu Urse
Manager proiect: Luminiţa Bîrsan

*Co-producători: Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Litere şi Arte – Departamentul de Artă Teatrală şi Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului

*Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

Durata aproximativă: 1H 30MIN /Programat la orele 19.00.
 PREŢ BILET: 15 LEI / 10 LEI
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: