Subiectul a fost dezbătut la sediul Consiliului Județean Sibiu, alături de Organizația Internațională a Lânii.
Peste 100 de crescători de oi și capre, procesatori de lână și agenți economici care folosesc lâna din județul Sibiu au răspuns invitației președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și au participat vineri, 3 mai, la o întâlnire cu reprezentanți ai Organizației Internaționale a Lânii și cu Daniel Buda, membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.
Scopul întâlnirii a fost acela de a de a mijloci relații efciente de colaborare avantajoasă dintre asociațiile de crescători de ovine, procesatorii de lână și alte instituții din domeniu cu parteneri de la nivel internațional, contribuind astfel la o mai bună gestionare a resursei naturale de lână și piei și la dezvoltare economică sustenabilă.
Ceea ce s-a desprins din discuțiile avute a fost nevoia de a găsi soluții prin care lâna să fie valorificată cât mai bine și de a crește calitatea lânii colectate, astfel încât tot efortul crescătorilor de ovine să fie răsplătit.
Județul Sibiu este cel mai mare producător de lână din România, dar știu de la mulți crescători de oi că nu reușesc să valorifice lâna și că ea ajunge să fie aruncată. Pentru că mă preocupă găsirea unei soluții, am apelat la domnul Daniel Buda – Membru al Parlamentului European, care face parte din Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, să ne ajute să găsim soluții viabile.
Cu ajutorul dumnealui, la evenimentul organizat azi la Consiliul Judetean Sibiu i-am avut alături de noi pe reprezentanții Organizației Internaționale a Lânii – Dalena White – secretar general în cadrul organizației, Isak Staats – consultant pe lână textilă și manager general a BKB Ltd, Jaco Maass – manager information&communication BKB Ltd, Cezar Bulacu administrator Minet Group, reprezentanți ai instituților de stat direct interesate și peste 100 crescători de animale.
Scopul întâlnirii a fost de a găsi soluții prin care lâna să fie exploatată cât mai bine, în vederea creșterii calității acesteia și mai ales a valorii de vânzare, astfel încât tot efortul crescătorilor de ovine să fie răsplătit.
Reprezentanții Organizației Internaționale a Lânii Textile au împărtășit soluții pe care le aplică cu succes și care vor fi un bun exemplu pentru noi, de asemenea Cezar Bulacu de la MINET Group a prezentat o soluție inovativa prin care lână poate contribui la confortul casei noastre prin utilizarea sa ca izolator în construcții.
Mulțumesc tuturor participanților și vă asigur că toate discuțiile pe care le-am purtat azi, vor fi analizate pentru a găsi soluții cât mai eficiente și care să asigure un viitor sustenabil fermierilor din județul nostru. (Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu)