DE POVESTE… După 40 de ani de tăcere, Moara din satul Poienii de Jos, județul Bihor,aflată acum în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, a fost dotată audio cu sunetele specifice morii aflată în funcțiune.
Mai precis, se aude acum cum se freacă piatra alergătoare de cea zăcătoare și cum curge mălaiul sau făina în lada de cereale. La fel de bine, se mai aude cum învârte apa roata de lemn și, desigur, cum se transformă bobul în hrană… ca-n vremurile vechi!
Moara comunală, transferată din satul Poienii de Jos, comuna Bunteşti, judeţul Bihor, de pe apa Crişului Pietros, prezintă, pe plan arhitectonic şi tehnic-constructiv, caracteristicile principale ale tipului vechi de moară hidraulică, cu roată verticală, din zonă, specific pentru sfârşitul secolului al XVIII-lea şi prima parte a secolului al XIX-lea. Ea a fost achiziţionată în anul 1974 şi reconstruită în muzeul ASTRA în anii 1975 – 1976.
Aşezată pe o fundaţie de piatră de râu, construcţia morii impresionează prin masivitatea bârnelor de stejar. Moara este compartimentată în două încăperi: cea destinată adăpostirii instalaţiei şi locuinţa morarului angajat de comunitatea sătească
IMPORTANT: Muzeul ASTRA organizează în fiecare vineri tururi ghidate în sectorul mulinologic, unde sunt expuse 22 mori de vânt, de tracțiune cabalină sau de apă.
Foto: Muzeul Astra