De câteva zile, în mediul online, sibienii discută încruntați despre improvizația care, de ceva vreme a acoperit zidul care susține treptele de la Pasajul Scărilor. Ceva materiale colorate (chipurile în nunță cărămizie, amintind de cărămizile de dedesubt, montate cumva, într-un fel care, fără să fii SPECIALIST, frizează… KITSCH-UL. Colac peste pupăză (pardon, peste plăci!), au și apărut ceva mâzgăleli, ca să fie treaba oablă.
Sigur, n-om fi (și n-avem cum să fim!) noi, jurnaliștii, cetătenii simpli… mari esteticieni, arhitecți sau specialiști, dar poate că era bine măcar să fie pus undeva un mic indicator, o explicație, ca să știe lumea ce se întâmplă, să nu ia în bâză această improvizație. Asta… una la mână! Apoi, poate că, indiferent cât o fi să țină soluția asta până s-o trece la reparațiile concrete, poate că n-ar fi stricat să se fi făcut ceva mai ca lumea, mai cu seamă căzice-se, suntem SUPER-ORAȘ TURISTIC! Mai trece p-acolo careva, face fotografii și apoi râde de noi, neștiind nici măcar ce-i cu „maclavais”-ul ăla acolo! Și mâzgălit pe deasupra. Altfel spus, poate că un minut de gândire în plus… n-ar fi STRICAT!
NO, și-acum, ia ce zic autoritățile!
***Poziție comună Primăria Sibiu – Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu:
„Clarificare privind lucrările de punere în siguranță a zidului scărilor din Pasajul Scărilor (COMUNICAT DE PRESĂ)
Având în vedere discuțiile care au apărut în spațiul public, pentru corecta informare a cetățenilor cu privire lalucrările de punere în siguranță a zidului scărilor din Pasajul Scărilor, facem următoarele precizări:
Zidul în cauză este într-o stare deteriorată și din acest motiv Primăria Sibiu a organizat anul trecut două proceduri de achiziție pentru realizarea expertizei tehnice și pentru contractarea lucrărilor de reparații în conformitate cu legislația aplicabilă patrimoniului istoric. Nici un ofertant nu a transmis ofertă, astfel că nu a fost posibilă contractarea lucrărilor.
Până se va reuși contractarea lucrărilor, Primăria a decis punerea în siguranță a acestui zid printr-o construcție PROVIZORIE. Pentru aceasta s-a obținut acordul Direcției Județene de Cultură Sibiuprin adresa nr. 253/25.01.2018, atât în ceea ce privește forma construcției, cât și ca materiale folosite și coloristicaacestora. Acordul Direcției Județene de Cultură a fost exprimat în baza memoriului tehnic depus cu toateinformațiile necesare.
Subliniem faptul că această structură nu are rol estetic, ci rolul de a proteja trecătorii în eventualitatea în care, din cauza înghețului și dezghețului, se desprinde zidărie sau tencuială”.
foto: Cosmin Crucean