CE NU ȘTIAȚI despre… DRAGOBETE

Multe și pline de miez sunt sensurile și tălmăcirile sărbătorilor și tradițiilor românești. Iată, spre exemplu câteceva despre sărbătoarea DRAGOBETELUI…

Se spune că „Ziua de 24 februarie este pusă sub semnul iubirii, al însoțirii, al cifrei doi (2 și 4)”. Bătrânii spuneau că până și păsările dacă nu se împerechează astăzi „rămân stinghere tot anul” sau, mai rău, „nu se mai pot împerechea și umblă ciripind din loc în loc până mor”. E o zi fastă începuturilor, căci „orice lucru pornit azi merge cu spor”, o zi specială, o „zi prag” între iarnă și primăvară în care se leagă frăţiile de cruce, se culeg primele flori, se aprind focuri ritualice. Femeile se supun unor adevărate ritualuri de înfrumuseţare şi primesc în cercul lor tinerele fete spre a le iniţia.

*Așa cum aflăm de la folcloriști, Dragobetele se sărbătorea pe 24, 28 februarie sau în primele zile din martie, îndeosebi în zonele din sudul țării. Existența mai multor date este consecința confuziei apărute în calendarul popular odată cu trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Era cunoscut și sub numele de Iovan, Iovan Dragobete, Dragomir sau Cap de Primăvară. Pentru țăranul român primăvara începea de Dragobete, după cum vara începea de Sfinții Împărați Constantin și Elena, toamna de Ziua Crucii iar iarna de Sfântul Andrei.

O veche legendă spune că „Dragomir cel beat de dragoste” este cel care dezleagă glasul păsărilor iar acestea o vestesc pe Eftepir (Crăiasa geto-dacă a Zăpezilor) că lunga noapte de iarnă a luat sfârșit. De acum înainte, alaiul lui Dragomir -format din Zburători, Dragoste și Drăgostițe- va pune stăpânire pe cer și pe lume. În unele povești Dragomir apare ca fiu al Babei Dochia, însurat cu sora lui Lăzărică, zeu al vegetaţiei venerat în Sâmbăta Floriilor. În altele, se spune că ar fi însuși Năvalnicu, personaj mito-folcloric tânăr și iubăreţ, care năucea minţile femeilor. Despre Năvanic se povestește că a fost pedepsit de Maica Domnului și transformat într-o plantă ce-i poartă numele, folosită la vrăjile de dragoste.

 

Surse foto:Marco AL. Locuri, oameni și datini

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: