Mosul cel blajin v-a batut in geam? El, batranul vine an de an incarcat de daruri si… bucurii si e gata sa imbartiseze cu lumina lui sfanta pe orice ii iese in cale. Sunt, insa, in afara povestilor si legendelor despre MOS NICOLAE si lucruri pe care… nu le stiati! Iata cateva dintre acestea:
Cum arata Sfantul Nicolae
Spre deosebire de osemintele altor sfinti, ramasitele pamantesti ale Sfantului Nicolae pot fi gasite intr-un singur loc, mai exact in cripta sa funerara din Bari. Acest fapt a folosit oamenilor de stiinta din Marea Britanie care, in vara anului 2005, au analizat ramasitele acestuia si au stabilit felul in care arata Mos Nicolae! Astfel, acesta avea o inaltime de circa 1,50 m si avea nasul rupt.
O fapta neobisnuita a Sfantului Nicolae
Printre numeroasele fapte bune ale Sfantului Nicolae se numara una mai putin obisnuita. Legenda spune ca insula Myra a fost lovita de o foamete cumplita. Un macelar, impins de foame, a ademenit in casa lui trei copilasi pe care i-a omorat si taiat in bucati, dupa care le-a pus ramasitele intr-un butoi la afumat, intentionand sa vanda apoi carnea. Sfantul Nicolae, patron al marinarilor, era in vizita in insula Myra pentru a avea grija de cei infometati, a descoperit crima savarsita si a reusit sa infaptuiasca un miracol, aducandu-i la viata pe cei trei baietei ucisi.
Cum era celebrat Sfantul Nicolae
In Evul Mediu, calugaritele profitau de noapte de 6 decembrie pentru a pune pe furis cosuri cu mancare si haine la usa caselor celor nevoiasi. O alta sursa devaluie faptul ca, in data de 6 decembrie, marinarii si fostii marinari din Tarile de Jos mergeau in porturi pentru a participa la o ceremonie bisericeasca in onoarea patronului lor, Sfantul Nicolae.
Traditii de Mos Nicolae
Cateva dintre elementele specifice traditiei de Mos Nicolae isi au originea in celebrarea zeului germanic, Wodan (Odin), intre Sfantul Nicolae si acesta existand cateva similitudini. In Olanda si Flandra, Sfantul Nicolae este descris ca traversand tara calare, ceea ce poate fi o ramasita a felului in care era perceput Odin, care calarea in ceruri. (sursa: www.studentie.ro )