Nicolae, ajuns, episcop de Myra de la o vârsta frageda, îngrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc in Biserica, i-a dat ereticului Arie o palma, potrivit scrierilor bisericesti. Astfel, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători si obraznici sa fie loviți cu nuielușa in semn de avertisment.
Tot tradiția spune ca nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va înflori pana la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă ca sfanțul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Sfântul Nicolae a știut, însă, ca după mustrare se cere mângâiere. Astfel, el a făcut multe daruri săracilor, i-a liniștit pe cei întristați si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
Acum, pentru ca nici bataia nu mai e la moda si nici… “altoirea”, nuielusele s-au… innobilat, devenind un simbol simpatico, u accesoriu ne;ipsit din cadoul Mosului care ne lasa darurile in incaltari. Impodobite cu flori imortele sau crosetatae, cu inimoare mesterite cu migala de artizani, ticluite spre a fi lucitoare ori rasucite prin panglici colorate, asortate cu cate o cizmulita de catifea sau chiar cu… casute sau ghetute de turta dulce, nuielusele nu mai sperie… ba dimpotriva, ne-aduc aminte de… copilarie.
Sursa foto: radiotimisoara.ro