Cele mai eficiente surse pentru întărirea oaselor și articulații sănătoase

Screenshot 2022-01-11 at 08

Dacă te numeri printre persoanele care acuză dureri articulare, ar trebui să incluzi în rutina ta zilnică, vitamine și suplimente nutritive care să îți mențină articulațiile sănătoase.

Care sunt principalele vitamine și minerale pentru întărirea sistemului osos și a articulațiilor

Persoanele care doresc să se refacă rapid după un accident, sau cele simt că orice activitate fizică este extrem de solicitantă și le provoacă dureri musculare sau fracturi frecvente au nevoie de o dietă diversificată care să includă următoarele elemente cheie:

  • Omega-3 este elementul care poate ajuta la reducerea inflamației din corp. Îți poți asigura aportul necesar de Omega 3 din suplimente nutritive. Este recomandat însă, ca aceste surse să fie dublate de un regim alimentar corect, compus din pește gras, carne de vită, semințe de in și de chia, nuci sau ulei de pește de mare.
  • Calciu și vitamina D sunt vitale pentru dinți și oase sănătoase. Însă, corpul nostru nu poate produce în mod natural calciul sau vitamina D, deci va trebui să apelăm la alimente corespunzătoare sau la suplimente și vitamine pentru oase și articulații. Sursele naturale de calciu sunt următoarele: legume cu frunze, lactate, brânzeturi, migdale, etc. Dacă apelezi la suplimente alimentare din farmacii, atunci optează pentru un complex de vitamina D cu calciu. Vitamina D contribuie la absorbția rapidă a calciului în organism. Este necesar să reții că absorbția calciului de organism nu este posibilă în absența vitaminei D. Peștele, ouăle sau soarele sunt câteva din sursele naturale de unde poți ‘’extrage’’ vitamina D. Suplimentele alimentare cu vitamina D3 furnizează organismului aceeași formă pe care o obținem prin expunerea la soare.
  • Condroitina reduce durerile articulare și inflamațiile, optimizează funcțiile articulațiilor și reducerea dezvoltarea artrozei.
  • Acidul hialuronic este o componentă crucială a cartilajului uman. Este responsabil pentru circulația nutrienților în celule și pentru eliminarea reziduurilor din celulele cartilajului, care nu pot fi direct alimentate cu sânge. Cantitatea de acid hialuronic din corp scade o dată cu înaintarea în vârstă. De aceea, suplimentele alimentare ajută semnificativ persoanele vârstnice care își doresc articulații sănătoase.
  • Vitamina K este esențială în procesul de transformare a proteinelor necesare pentru oase, numite osteocalcine. Deficitul de vitamina K2 reduce calciul din oase și încetinește producția de osteocalcine. Aceste lucruri rezultă într-o masă osoasă mai slăbită. Alături de suplimentele alimentare, există surse auxiliare în vitamina K, precum: spanac, broccoli, brânză fermentată, iaurt, etc.
  • Vitaminele D3+K2 cresc împreună proteina matricii GLA. Această substanță previne depozitarea cristalelor de calciu pe vasele de sânge. În loc să fie depozitat, calciul de pe suprafața vaselor de sânge este transportat în oase, datorită asocierii acestor două vitamine.
  • Magneziul este mineralul care contribuie la formarea calciului în oase. După cum am specificat deja, vitamina D cu magneziul condiționează funcționarea optimă a sistemului locomotor. Magneziul este cunoscut pentru impactul pozitiv pe care îl are la nivelul musculaturii. Mușchii au nevoie de magneziu pentru a se destinde după activitate fizică intensă. Așadar, lipsa de magneziu se manifestă prin crampe musculare. Magneziul stocat în oase ajută la creșterea și mineralizarea oaselor. În cazul lipsei de magneziu, funcțiile vitale se blochează și se pot agrava bolile precum osteoporoza. Calciul și magneziul trebuie consumate în dozele corecte, atât prin alimentația zilnică, cât și prin suplimente nutritive. Pentru un aport adecvat de calciu în sistemul osos și în articulații, calciul trebuie administrat împreună cu magneziu și vitamina D. Din alimentație, sursele importante de magneziu se regăsesc în: smochine, banane, legume cu frunze verzi, etc.
  •  Vitamina C stimulează producția de celule care contribuie la formarea sistemului osos. Vitamina C are proprietăți antioxidante care ajută la refacerea oaselor deteriorate. Suplimentele alimentare, citricele, cătina, rodia, morcovii sunt câteva din sursele valoroase de unde îi asiguri organismului necesarul de vitamina C.
  • Zincul este util în procesul de formare a celulelor măduvei. În plus, previne osteoporoza. Suplimentele alimentare care conțin zinc accelerează procesul de recuperare după un accident și grăbesc regenerarea țesuturilor. Suplimentele de zinc se administrează preferabil după recomandarea medicului. Excesul de zinc provoacă deficitul de cupru, element de asemenea util în stoparea osteoporozei. Carnea roșie, carnea de pui, legume și fructe neprocesate, peștele și fructele de mare ar trebui să facă parte din alimentația zilnică a persoanelor care suferă de deficit de zinc.
  • Colagenul se pierde cel mai mult prin consumul de mâncare procesată, fast-food, sau zaharuri. Vitamina C ajută enorm la absorbția colagenului, de aceea este sugerată administrarea de suplimente nutritive care să conțină în plus și vitamina C.

 Întărirea oaselor este importantă pentru fiecare din noi, indiferent de vârstă, adulți sau copii. Orice persoană are nevoie de un sistem osos sănătos și rezistent pentru buna desfășurare a activităților zilnice, în special a celor care solicită corpul. Sistemul osos se dezvoltă din primele clipe de viață și se menține sănătos prin administrarea de vitamine și consumul de alimente corespunzătoare. Există diferite suplimente nutritive pentru sănătatea oaselor care pot fi consumate în funcție de vârstă sau de stadiul de dezvoltare al persoanei. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: