Fotograful Emil Fischer surprindea, oarecând, chipuri dețărani și imagini din România profundă a răsăritului secolului 20. Printre fotografiile sale, este și cea de față, care ilustrează fără putință de tăgadă, semeția și frumusețea neasemuită a țăranului ardelean, sibian îndeobște.
La drept vorbind, dacă stai să contempli imaginea asta, simți cum îți bat la poarta inimii toate basmele noastre cu Feți-Frumoși și te cuprinde dorul ăl mai cu foc de bunii și străbunii tăi.
Uite, asta e ROMÂNIA! Aici, în fotografia asta cât tot ce iubești mai mult pe lume: neamul tău, din tată-n fiu!
*În 1904, Emil Fischer avea să primească înaltul titlul de fotograf al Curţii Imperiale a Austro – Ungariei. După Marea Unire, el rămâne în România, continuându-şi activitatea de fotograf, iar în 1920 primeşte titlul de fotograf al Curţii Regale a României.
În perioada prebelică, conducerea ASTRA îl contractează pe Fischer pentru realizarea fotografiilor necesare organizării Expoziţiei Naţionale de la Bucureşti din 1906. el nu numai că îşi va realiza contractul, dar va continua a fotografia aspectele de viaţă ale românilor, creând astfel unul dintre cele mai importante fonduri de fotografie de arhivă din România, după cum aflăm de la istoricul Răzvan Pop.
sursa foto: Ilyeş Claudiu/PĂSTRĂTORII TRADIȚIEI