Chitara, „cheia Sol” a muzicii folk, country, flamenco sau rock, indispensabila în jazz, pop sau blues, dar mai nou o virtoasă a muzicii clasice, chitara, o invenţie tarzie, a Renasterii (la nivel european), cu radacini în ceartarul iranian cu 4 corzi (din care deriva si etimologia), va avea, în sfarsit un… muzeu.
Unde? La Tălmaciu, la doi paşi de Sibiu.
După ce a încântat iubitorii de muzică, artă şi istorie cu Loja Chitarelor anul trecut la Brukenthal, la Palatul din Avrig sau la Casa Albastră, muzicianul şi împătimitul colecţionar Viorel Cordoş se gândeşte acum serios la înfiinţarea unui muzeu dedicat acestui romantic şi viguros instrument, care devine partener de viaţă tot mai multor copii şi tineri.
Sibianul Viorel Cordoş deţine o colecţie impresionantă, de peste 150 de chitare, între care se regăsesc exemplare ce întreţin o istorie de peste 200 de ani, şi mărci celebre precum Hauser, Donald, Ofner, Silvester, Framus etc. Instrumentele, achiziţionate din ţări precum Germania, Suedia, Austria, Italia etc, vor fi, poate, astfel, vedete într-un spaţiu dedicat lor şi istorie lor, de la trubaduri la jazzmeni. Muzeul va conţine, însă, şi partituri, fotografii şi pagini din legendele chitarei pe mapamond, şi va oferi chiar şi vizionări ale unor concerte cu chitarişti consacraţi. Pe scurt, un proiect de anvergură, cu siguranţă salutat şi aşteptta nu doar de chitariştii profesionişti, dar şi de cei care vor să înveţe chitara şi de dascălii lor.
Altfel spus, o instituţie a cărei punere în practică va pune în prim-plan spusa lui Nietzsche: „Fără muzică, viaţa ar fi o greşeală”.