CINE AUDE??? Directorul Festivalul de Teatru de la Sibiu acuză șefii ISU. Semnificatiile de dincolo de VORBE!

“Adevărul este soarele minţilor laminate”. (Vauvenargues)

 

Pornind de la aceste cuvinte, e necesar sa reflectam la gestul de ieri al domnului Constantin Chiriac. Revoltat din cauza închiderii Sălii Studio și a altor spații culturale din Sibiu, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu cere în mod public si raspicat demisia colonelului Cosmin Balcu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu.

Directorul TNRS, Constantin Chiriac, unul dintre varfurile culturii romanesti in acest moment, a rabufnit ieri, lasand la o parte discursul artistic sau pedagogic, ori replicile din piesa de teatru, pentru a scoate la iveala tarele actiunilor celor de la ISU. Considerand ca lumea trebuie sa afle adevarul complet, maestrul a adus toate argumentele care, in opinia sa, cer de la sine demisia comandantului Cosmin Balcu. „Vreau să fac un apel ca toți domnii de la ISU să înțeleagă că sunt plătiți din bani publici și că printr-o hotărâre de Guvern ei nu sunt șefi și stăpâni a ceea ce n-au făcut 25 de ani. Din punctul acesta de vedere, aș vrea să-l întreb pe domnul comandant, când e un moment de criză, cum își permite să plece în vacanță? Dacă nu se va deschide Sala Studio care are toate facilitățile pentru ca spectatorii să vadă în bune condiții spectacolele cer demisia acestui domn”, afirmă Constantin Chiriac. Aceasta a mai spus că „pentru fiecare spectacol de la festival mi-a cerut câte zece locuri”. ”Nu i-am dat nimic, pentru că nimeni nu are invitații pentru că i se cuvine. Au venit cu liste întregi să le dau bilete la festival”, a spus directorul Chiriac (un om extrem de responsabil, care de 22 de anui este si presedintele celui mai mare festival de artele spectacolului din Europa, in cele mai bune conditii si absolute fara niciun risc sau incident)

“Ceea ce s-a întâmplat cu Festivalul de Jazz este un boicot cultural. Puteau să vină cu maşinile de pompieri să stea şi să asiste, să dea ajutor, nu să penalizeze ceea ce nu au făcut de ani şi ani de zile, luând ciubuc, luând mită la toate autorizările sau la toate cluburile pe unde s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu cultura aduce prejudicii unui oraş, dimpotrivă. Cultura a adus dezvoltarea acestui oraş. Cine nu înţelege acest lucru (…) să plece”, a mai comentat maestrul Constantin Chiriac, citat de www.dcnews.ro. Constantin Conform sursei citate, cel pe care multi il vad cel mai potrivit in acest moment pentru postul de ministru al Culturii (“daca ar fi la o adica”) a cerut redeschiderea Sălii ‘Studio’ a Casei de Cultură a Sindicatelor, susţinând că, în condiţiile în care are o capacitate mai mică de o sută de locuri şi este prevăzută cu două uşi, ‘este legal şi suficient’ pentru protecţia spectatorilor, precizând, totodată că, în cazul în care ISU nu va da curs solicitării, spectacolele programate acolo nu vor mai avea loc.

“Noi am făcut toate demersurile să fim în regulă. Am avut zeci de controale. Noi ne-am dus în întâmpinare, cerând să ni se spună ce mai trebuie făcut. Ne-au cerut să fie o intrare mai largă, am desfăcut toate gradenele şi am făcut intrarea mai largă. În acelaşi timp am cerut şi a doua uşă, pe care domnul director ne-a deschis-o şi pe aia, chiar dacă sunt numai 90 de locuri, unde legea spune că trebuie să ai o singură ieşire”, a mai explicat Constantin Chiriac.

Sa nu uitam ca de-a lungul ultimilor anii, Sibiul a gazduit in cadrul Festivalului International de Teatru, spectacole grandioase ale celor mai mari si renumite companii de pe toate meridianele lumii. Spectacolul a devenit la Sibiu un fenomen, inscriindu-se in viata cetatii ca o “coloana vertebrala” si… nu s-a intamplat nimic rau. Si nu din intamplare, ci multumita organizarii si conditiilor ireprosabile.

Poate ca, iata, efectul COLECTIV are si… partile lui bune. In sensul ca ici-colo reuseste sa scoata la lumina realitatea. Asa cum e ea, necostmetizata. Necocolosita sub imperiul- pana acum de neinvins- al celebrei mentalitati conform careia “iti fac actele daca-mi dai si mie bilete la teatru”, “serviciu contra serviciu”, pentru ca, pur si simplu, unii slujbasi ai statului considera ca dincolo de salariu, trebuie arvuniti si manjiti, cu daruri ca sa isi faca, eventual, treaba… ; daca nu, fac exces de zel, chiar si cand nu e cazul…

Iar daca domnul Chiriac, un maestru in cel mai nobil sens si un om credibil in substanta sa a avut curajul sa spuna toate acestea e un semn ca mai vrem si ca trebuie sa ne vindecam, dar si ca autoritatile trebuie sa isi depaseasca conditia amortita in privilegii si/sau surzenie si superioritate (adjudecata, asa, de la sine…), pentru a da curs NORMALITATII.

 

sursa foto: newsletter.ulbsibiu.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: