Ciobani, urechile palnie! Vi se pregateste ceva!!!

Miorita va avea, probabil, legea ei. Dincolo de legenda, tocmai pentru a pastra taina si beneficiile unei traditii de neinlaturat pe piciorul de plai romanesc.

Iata despre ce este vorba! Deputatul PSD de Valcea, Constantin Radulescu, vrea sa initieze, in sesiunea parlamentara din toamna o Lege a Transhumantei care sa puna in acord normele europene cu “ritualul specific romanesc benefic si din punct de vedere economic dar si al turismului”, anunta o stire publicata de Agerpres.

 

 “In ultimii 5 ani am luat nota de mai multe analize care spun ca un fenomen romanesc, care a stat chiar la baza formarii a sute de localitati in Romania, care a contribuit la PIB-ul Romaniei, ma refer la transhumanta, este pe cale de disparitie.

La baza acestui declin stau mai multe aspecte, unele care tin fie de normele europene, altele tin fie de lipsa unui cadru care sa sprijine acest obicei. Daca la sfarsitul secolului trecut a existat o lege a transhumantei, de ce nu am avea si azi o astfel de lege, mult mai complexa, adecvata atat normelor europene dar si care sa sprijine aceasta traditie romaneasca”, a declarat parlamentarul valcean.

Ceea ce este demn de luat inseama, este ca mioarele vor avea “unda verde” pe oriunde vor trece! Printre primele prevederi ale legii, asa cum o concepe Radulescu, figureaza lipsa de restrictii de circulatie pe drumurile publice ale crescatorilor de oi.

“Pot fi exceptate autostrazile si drumurile expres, dar pe celelalte categorii de drumuri ciobanii pot sa circule liber, mai ales ca transhumanta nu este o activitate cotidiana, ci este una limitata in timp si care are farmec turistic. In Elvetia, de exemplu, momentul cand vitele se intorc de la pasunat este vanat de turisti.

Transhumanta are farmecul ei, pana la urma este o poveste romaneasca de mii de ani. Ţara Galilor, de exemplu, are legi clare pentru sprijinirea oieritului. Trebuie sa se puna ulterior in acord legislatiile parcurilor nationale montane cu aceasta lege a transhumantei, tarifele de pasunat, subventiile pentru crescatorii de oi etc”, a mai spus deputatul PSD.

Un aspect important al legii ar putea fi o implicare reala a invatamantului in orientarea tinerilor din zonele cu traditie catre pastrarea acestei vechi si pitoresti indeletniciri.

“Avem inca scoli cu profil agricol. In contextul in care suntem pe cale sa renastem invatamantul profesional, de ce nu am dezvolta clase cu profil zootehnic, unde elevii sa invete despre cresterea animalelor de la specialisti in domeniu. Tinerii nostrii pleaca la cules de capsuni in Spania si Italia, in loc sa ramana in comunitatile lor si sa se apuce de oierit. Şi ca tot vorbim de stane: de ce nu s-ar putea crea facilitati pentru ciobanii care pot face activitati turistice la aceste locatii.

Studentii si in mare parte montaniarzii au preferat dintotdeauna stana ca loc de ramas peste noapte. e ce sa nu ii ajutam pe ciobani sa faca turism in mod legal si benefic pentru toate partile, la munte”, a mai argumentat initiatorul proiectului, convins ca o astfel de lege poate sa contribuie la “conservarea spiritului romanesc”. (romaniatv.net)

Sursa foto: www.singlescamp.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: