Ciprian Ștefan, directorul CNM ASTRA, mesaj cu impact emoțional (ȘI NU NUMAI!): „E MOMENTUL SĂ FIM MAI PUTERNICI, SĂ FIM LUAȚI ÎN SEAMĂ”

images_foto_052017_XMUZ

Cu această frază, de fapt, și-a încheiat joi, 18 mai, pledoaria pentru importanța MUZEELOR în viața societății și, implicit, pentru drepturile muzeografilor și a tuturor ce TRUDESC (și ce Frumos a spus-o!) în muzee, domnul Ciprian Ștefan, directorul Complexului Național Muzeal ASTRA, în cadrul unei conferințe de presă.

 

Domnia sa a vorbit, dealtminteri, de mai multe probleme din actualitatea muzeelor românești și, evident, despre emblematicul MUZEU ASTRA.

Subiectul major pe care a pus în mod deosebit accent directorul instituției a fost salarizarea angajaților din muzee și felul în care îi tratează societatea românească pe ei, dar și pe instituțiile de cultură.

Referitor la toate acestea, dl Ciprian Ștefan a făcut mai multe comnetarii, nu înainte, însă, de a mărturisi… răspicat: „Nu precupețesc nicio ocazie să îi scot în față pe cei care trudesc, echipa muzeului nostru, pentru că suntem o echipă”.

„La noi, de exemplu, salariile celor cu studii medii începe de la 1.550 lei (încadrarea) până la 2.584 lei (încadrarea), iar pentru cei cu studii superioare, de la 1.553 până pe la 5-6.000 de lei, dar așa, pentru cei cu funcții de cercetare, eventual către sfârșitul carierei…

Aceste rezultate, cifre ar trebui… să deschidă ușa către factorii de decizie. Și ar trebui să se țină seamă de faptul că acum, în secolul 21, muzeele oferă un act cultural de calitate, care se reflectă în educație dar și în… turism, în numărul de turiști care vin în muzeu, în ora, în Sibiu, de exemplu…. și cred că asta ar trebui să conteze: care e impactul, efectul muzeului în dezvoltarea socio-economică a unei comunități. De-asta ar trebui să… fim luați în seamă”, a mai declarat directorul.

Domnia sa a conchis: „pentru colegii care trudesc în muzee, recompensa financiară nu e pe măsură”, explicând, totodată, că: „Toate muzeele din România ar trebui să fie puse pe același plan cu alte mari instituții de cultură, cum ar fi marile instituții de spectacole sau Biblioteca Națională, de exemplu, care, conform draftului Legii salarizării, sunt ceva mai sus. Suntem la fel de importanți ac și ei, în unele cazuri, dacă nu chiar mai… importanți. Sperăm, totuși, ca Legea salarizării să fie bună pentru muzeu. Altfel, în condițiile actuale, se poate ajunge la o supraîncărcare, al o suprasolicitare a personalului și…”

Clar și cu un soi de accent dintr-o simțire profundă Ciprian Ștefan adus în prim-plan o realitate pe care, din păcate, mulți o ignoră: „se sacrifică mulți specialiști ca muzeele să nu moară”. Și, cum spuneam la început, a încheiat cu un îndemn, vrând, parcă, să includă de la sine chiar și pe reprezentanții mass-media și pe cei responsabili în domeniul CULTURII: „E MOMENTUL SĂ FIM MAI PUTERNICI, SĂ FIM LUAȚI ÎN SEAMĂ!”

 

 

foto: CNM ASTRA, Marc Molema

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: