„Cum ar fi să iei astăzi o pâine tare de 600g care să ajungă la două persoane și asta pe cartelă sau cum ar fi să îți faci temele la lumina unei lumânări… lipsa alimentelor, lipsa curentului electric și a încălzirii între anumite ore ale zilei, degradarea condițiilor de trai în general dar și accelerarea activităților represive ale statului… toate au condus la desfășurarea evenimentelor violente și în cele din urmă la căderea regimului comunist.
Astfel acum 30 de ani la Cisnădie, în seara zilei de 21 decembrie, un grup format inițial din muncitori ai uzinelor textile, au organizat spontan o manifestare de strada pe traseul uzine-centru; manifestarea inițial pașnică, a degenerat ulterior în acțiuni violente. Primărița orașului de arunci, Silvia Ciubotaru, refuză predarea tuturor drapelelor, cărților, tablourilor și a altor materiale de propaganda comunistă, aflate pe inventarul Consiliului Popular… populația demonstrantă, incendiază sediul Primăriei și se îndreaptă spre sediul Miliției, doborând porțile de fier ale instituției cu ajutorul unui tractor. Milițienii aflați în sediu încearcă respingerea atacului prin deschiderea focului, după care, neputând să-i potolească pe demonstranți, părăsesc clădirea prin spate și se refugiază la unitatea militară „din pădure”. Deși milițienii susțin că au tras doar foc de avertisment și la picioare, se înregistrează doi morți și zece răniți. Intre timp incendiul pornit inițial la clădirea Consiliului Popular se extinde și la clădirile învecinate, intervenția companiei de pompieri civili din Cisnădie fiind zădărnicită prin tăierea furtunurilor și amenințare.
Mai multe puncte comerciale au avut vitrinele sparte sau chiar au fost vandalizate(Loto-Prono, Librăria Centrală, Mag. Antilopa, Fileta etc…). Inițial a fost spartă doar vitrina librăriei centrale, ce afișa materiale de propaganda, cărțile fiind arse în fata acesteia pe asfalt…
Au fost devastate de asemenea locuințele directorului Uzinelor și a primăriței orașului din localitate, au fost incendiate autoturismele directorului Uzinelor și miliției… manifestările au continuat și în zilele următoare…” (povestite de dl Claudiu Alexandru Ciucă).
Momente, amintiri. Tenebre. Sentimente, întâmplări. Nimic din toate astea nu trebuie uitat!
Sursa foto: Claudiu Alexandru Ciucă