CLADIRI miscatoare, spectacol de lumina, dezbateri, expozitii… Ce aduce ANUL INTERNATIONAL al LUMINII la SIBIU

 

Anul 2015 a fost proclamat Anul Internațional al Luminii şi al Tehnologiilor bazate pe lumină de catre ONU în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale (2013). Proiectul global, coordonat de ONU/UNESCO, a reunit până acum participanţi din mai mult de 85 de ţări şi peste 100 din cele mai înalte şi mai prestigioase asociaţii internaţionale de ştiintă, nenumărate societăţi academice sau profesionale naţionale, precum şi o serie de producători şi factori de decizie.

Se spune ca “lumina se odihneste in lumina” (Girel Barbu)… se spune, de asemenea, ca “pasiunile fug de lumina- lumina le omoara” (Mihail Drumes). Timpul este lumină. Dar lumina, ce este Lumina? (Nichita Stănescu)

În acest cadru, cele mai importante instituţii şi actori din România și din străinătate din acest domeniu, au ales Sibiul pentru a propune publicului acest unic eveniment de anvergură din România  . Programul se dorește în întregime transdisciplinar și va cuprinde, într-o singură săptămână – prioada 8-12 septembrie – patru expozitii, trei congrese internaționale deschise publicului, patru evenimente în aer liber, (programul complet pe www.lightingsibiu.eu)”, precizeaza organizatorii, care aduc, iata evenimente inedite si pe malurile Cibinului.  

Demn de spus, in cadrul acestui amplu proiect  Asociatia “SIBIU 1191”, printr-un proiect “Lighting Sibiu” co-finanțat de Consiliul Local Sibiu si  Primaria Municipiului Sibiu, realizează doua evenimente în zona centrală Sibiului – Piața Mare, Piața Mică, strada Cetății- destinate tuturor sibienilor si turiștilor.

Astfel, GUERILLA LIGHTING va avea loc joi, 10 septembrie, între orele 21:00-23:00. Conceptul de Guerilla Lighting s-a creat la începutul anului 2000, pentru a promova design-ul iluminatului și pentru a crea o platforma interactivă și în aceeași timp artistică, pentru a discuta problemele-cheie precum calitatea luminii, poluarea luminii, deșeurile luminoase și dezvoltarea durabilă.

Martin Lupton și Sharon Stammers, creatorii acestui fenomen vor fi prezenți în Sibiu pentru a coordona activitățile din această zi. Valoarea din spatele acestui exercițiu este participarea și colaborarea marelui public, atât a copiilor cât și a adulților. Sub îndrumarea unui conducător de echipă, echipele vor crea modele de design de iluminare cu ajutorul lanternelor de mare putere (proiectoarele LED alimentate de la baterie permițând proiecții care merg de la valuri de lumină la puncte mici de lumină și care sunt adaptate pentru proiecții policrome cu un filtru special). Deşi pare o manifestare spontană, efectele de iluminare sunt atent planificate. Instruiţi să fie într-o anumită poziţie la o anumită distanţă de ţinta lor, echipele aprind simultan diferitele aspecte ale arhitecturii oraşului şi creează un spectacol.

Punctul de întâlnire pentru formarea şi instruirea echipelor este Piaţa Mică – Muzeul Astra – Casa Artelor de la ora 20:30 şi au fost alese șase clădiri reprezentative pentru Sibiu: stradă Cetăţii – Zidul Cetăţii şi Turnul Dulgherilor, stradă Arhivelor – intersecţie cu str. Timotei Popovici, Turnul Sfatului – dinspre Piaţă Mică, Piaţă Mare – Muzeul Brukenthal, Piaţă Mică – Muzeul Astra și Pasajul Scărilor.

Al doilea eveniment este VIDEOMAPPING – proiecţii 3D pe faţada Muzeului Brukenthal, vineri 11, septembrie orele 21:30-23:00.

Concurs internaţional de proiecţii 3D pe faţada Muzeului Brukenthal, în care zece echipe internaţionale se vor întrece, încercând să impresioneze sibienii prin calitatea efectelor video şi audio.

Tehnica videomapping-ului face ca o clădire să se mişte, să se transforme sau chiar să dispară. Odată luate măsurile şi relieful clădirii care va servi drept „ecran”, proiecţia se adaptează faţadei şi transformă fiecare detaliu într-un afişaj video dinamic.

Proiectoarele de ultimă generaţie şi software-ul de specialitate sunt folosite pentru a deforma şi masca animaţia proiectată, pentru a o face să se potrivească perfect peste contururile clădirii. Rezultatul final este o instalaţie audio-vizuală care impresionează de fiecare dată. Tinerii artişti din Olanda, Italia, România, Mexic, Germania, Ungaria şi Slovacia vor evolua sub „bagheta” arhitectului Mihai Baba de la Visual Skin. Va aşteptăm la un spectacol high-tech inedit”, Claudiu Gavrea organizator Lighting Sibiu.

Asadar, lasati-va “furati” de magia luminii. Un urias spectacol, numai la SIBIU!

 

Proiectul este finanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

 

 

sursa foto: Iubesc Sibiul

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: