Potrivit statisticilor, cei mai multi romani nu-si permit cu una, cu doua sa traiasca sau sa acceada la locuinte care sa le permita spatiul necesar in functie de numarul membrilor familiei. Nu au bani si nici… perspective, adica motive sa creada ca maine sau la anul isi vor permite o locuinta mai mare.
Concret, aproape jumatate din familiile romanesti (46%) traiesc in una sau doua camere. Dupa cum indica studiile sociologice si sondajele, in mediul urban, procentul ajunge chiar la 57%. Cifrele devin mai dramatice cand ne uitam la marimea familiilor. Traiesc in maximum doua camere, doua din cinci familiile cu 3 persoane, o treime din familiile cu 4 persoane, si cate una din 5 familiile cu 5 si 6 persoane, potrivit studiilor de piata derulate de BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) cu sprijinul IRSOP.
„Ne oprim un moment si incercam sa ne imaginam traiul zilnic al unei familii de 4 sau 6 persoane intr-un apartament de 2 camere: cum se odihnesc acesti oameni? Cum mananca? Ce posibilitati de intimitate exista? Unde isi tin lucrurile? Unde se pregatesc pentru scoala sau pentru munca? Cum gestioneaza preferintele divergente? Cum e atmosfera generala? In mod curios, tema densitatii excesive in locuintele romanesti lipseste din discutiile publice si nu pare sa preocupe pe nimeni, in afara de locatarii in cauza”, a declarat dr. Petre Datculescu, Directorul IRSOP, citat de HotNews.ro .
La drept vorbind, aceste analize dau in vileag un trai intre limita decentei, ingrijorare si lipsa confortului clasei de mijloc, intr-o societae in care foarte multi se multumesc cu ceea ce au, cu… putin, din modestie dar mai ales constienti ca nu va veni si ziua in care vor avea parte de ceva mai bun.
In acest context, directorul IRSOP arata ca “studiile au constatat ca oamenii inghesuiti in spatii supraaglomerate au performante intelectuale mai scazute, devin mai retrasi din punct de vedere social si mai putin toleranti in relatiile interumane. Cercetarile facute de IRSOP pe aceasta tema arata ca oamenii care provin din familii numeroase inghesuite in spatii stramte raporteaza o crestere a iritabilitatii, a frustratiei, a senzatiei de constrangere si a sentimentului ca nu au control asupra vietii proprii”.
Sursa foto: www.bistrita24.ro