Claudia Țapardel: Refuz să permit companiilor europene de transport rutier să bage șoferii români în sclavie!

Europarlamentarul PSD Claudia Țapardel a transmis un mesaj tranșant de susținere a drepturilor muncitorilor din sectorul de transport în urma participării, alături de reprezentanții sindicatelor europene din transportul rutier, la Conferința cu tema „Realitatea condițiilor de muncă și viață a șoferilor de camion din Europa”.
“Sunt sute de mii de șoferi de camion și utilaje grele din Europa de Est de care companiile din Germania, Franța, Austria sau Italia profită, încălcându-le până și cele mai de bază drepturi sociale. Trebuie să punem stop acestui fenomen”, a declarat Claudia Țapardel.
“Diferențele între nivelurile de dezvoltare ale statelor UE dau naștere unor situații de abuz, manifestat împotriva lucrătorilor, în special din domeniul transporturilor, care sunt angajați de companii din Franța, Germania, Austria sau Olanda și plătiți cu salariul minim din statul de proveniență. Este inadmisibil ca acești oameni să nu fie protejați din punct de vedere social. Șoferii de camion trebuie să aibă condiții de muncă decente și să fie plătiți în conformitate cu legislația statului în care muncesc”, a explicat eurodeputata PSD.
“Anul trecut Germania a intrat în infringement pentru că a încercat să impună salarii minime pentru companiile din Est, deci inclusiv din România, care ar fi băgat în faliment transportatorii de aici. Acum, tot mai multe companii din Vest ce fac? Plătesc oficial șoferii cu salariul minim din țara de proveniență și dau restul banilor la negru, fără nici un fel de control, bineînțeles încălcând flagrant drepturile sociale ale angajaților. Șoferii de camion trăiesc în condiții greu de imaginat, stau zile întregi pe drum, nedormiți și de multe ori pun în pericol atât viața lor cât și a celorlalți participanți la trafic”, a subliniat Claudia Țapardel.
 
Demn de precizat,
eurodeputata, membră a Comisiei de Transport și Turism din Parlamentul European a făcut un apel către Comisia Europeană să vină mai repede cu Pachetul Legislativ privind Transportul Rutier, pentru a reglementa foarte clar, la nivel european, care sunt drepturile și obligațiile celor din sectorul de transporturi. 
„Comisia trebuie să vină cu pachetul legislativ privind transportul rutier și să înființeze rapid o Agenție Rutieră Europeană, de preferat cu sediul în Estul sau Centrul Europei, care să protejeze toate drepturile sociale din sectorul de transport. Aici putem să impunem o măsură de control mai clară și mai legitimă tuturor companiilor din transportul european”, este de părere europarlamentarul PSD. 
“Este periculos să mai așteptăm. Voi depune un set de amendamente pe Raportul privind Dumpingul Social în Uniunea Europeană pentru a specifica foarte clar care sunt sancțiunile pentru companiile din Vestul Europei care angajează la gri șoferi din Europa Centrală și de Est, deci inclusiv din România, fără a le asigura nici măcar cele mai de bază drepturi sociale. Sunt sute de mii de șoferi în această situație. Refuz să permit, tocmai companiilor din Germania sau din alte state dezvoltate ale UE, să transforme în sclavi șoferii români. Să facă bine să plătească legitim salariile angajaților și să le ofere întreaga plajă de asigurări și drepturi sociale, chiar în detrimentul profitului atât de prețios pentru ei”, a punctat Claudia Țapardel.  

 
 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: