CNTEE Transelectrica SA a demarat lucrările de construcţie a Centrului de Excelenţă în Energetică „Stelian Gal”, din Sibiu

images_foto_112017_EEEEEEEEEEE

 

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a demarat vineri, 17 noiembrie 2017, lucrările de construcţie a Centrului de Excelenţă în Energetică „Stelian Gal” din Sibiu (lângă Staţia 400kV Sibiu Sud). Potrivit unui comunicat oficial, este vorba despre o investiţie de circa 5 milioane de lei, fonduri din proprii, proiectul fiind cuprins în Planul de Investiţii al Companiei. Centrul de Excelenţă în Energetică va fi primul de acest tip din România, în care se vor putea realiza pregătiri practice în ceea ce priveşte lucrul sub tensiune.

 

Centrul de Excelență în Energetică „Stelian Gal” Sibiu va fi construit lângă Stația de 400 kV Sibiu Sud, pe terenul  rămas liber în urma retehnologizării stației. Demn de precizat,în prima etapă va fi construit Centrul de Cercetare și Dezvoltare Tehnologii de Lucru sub Tensiune și Intervenție Rapidă în Sistemul Energetic Național, care va cuprinde un poligon de antrenament şi testare în domeniul lucrului sub tensiune. Termenul de realizare a acestei etape este de 24 de luni, iar lucrările vor fi executate de SMART SA: În cea de-a doua etapă, vor fi amenajate laboratoare și săli de curs, termenul fiind de 18 luni.

„Specialiştii energeticieni sunt cea mai de preţ resursă în Transelectrica. Ei sunt cei care nu-şi permit să greşească, cei care prin expertiza, profesionalismul şi grija lor menţin zi de zi în siguranţă funcţionarea sistemului energetic românesc. În aceeaşi măsură în care Transelectrica este în permanenţă preocupată de accelerarea investiţiilor, de modernizarea reţetei de transport al energiei electrice, Compania are datoria să asigure formarea şi perfecţionarea continuă a specialiştilor energeticieni. Transelectrica are astăzi un fond extraordinar de specialişti, însă din păcate cea mai mare parte a lor se află în a doua parte a activităţii, de aceea eu cred că este imperios necesar acest transfer de cunoştinţe şi de experienţă şi expertiză, pentru a pregăti şi perfecţiona generaţiile următoare de specialişti. Din perspectiva mea, nu poţi să construieşti viitorul fără să dai o recunoaştere trecutului. Suntem mândri să construim acest Centru de Excelenţă aici, la Sibiu, în memoria unuia dintre cei mai valoroşi energeticieni pe care Sistemul Electroenergetic Naţional i-a avut: Stelian Gal, unul dintre pionierii lucrului sub tensiune”, a declarat Corina Popescu, Director General Excutiv al Transelectrica.

În cadrul festivităţilor organizate cu prilejul demarării lucrărilor, a fost dezvelită placa inaugurală a lucrărilor de construcţie şi a fost pusă piatra de temelie, fiind îngropată o capsulă care conţine un mesaj de inaugurare a construcţiei, un ziar local din data de 17 noiembrie 2017 şi câteva monede. De asemenea, în curtea viitorului centru de excelenţă a fost plantat un stejar. La ceremonie a participat şi doamna Gabriela Gal, soţia lui Stelian Gal.

Din partea autorităţilor locale, au fost prezenţi prefectul judeţului Sibiu, doamna Adela Maria Muntean, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, domnul Marcel Luca. Din partea CNTEE Transelectrica, au participat doamna Corina Popescu, Directorul General Executiv al Transelectrica, domnul Florin Tătaru, membru al Directoratului Transelectrica, precum şi directorul Sucursalei de Transport Sibiu, domnul Valentin Zaharescu.

IMPORTANT:

Centrul de Excelenţă în Energetică „Stelian Gal” Sibiu a fost iniţiat în 2008 de un grup de energeticieni sibieni, conduşi de regretatul dr. ing. Stelian Gal, fost director general al Transelectrica.  Scopul principal al proiectului este realizarea unui transfer de cunoştinţe şi experienţă între generaţiile de energeticieni, printr-o pregătire profesională, o perfecţionare şi o specializare continue ale specialiştilor din domeniu, acesta fiind o preocupare în continuare o preocupare importantă a Transelectrica. 

Tehnologiile lucrului sub tensiune (LST) permit intervenţia asupra elementelor, liniilor şi staţiilor electrice în vederea reparaţiilor sau modernizărilor, fără a scoate de sub tensiune instalaţia respectivă.

LST aduce importante avantaje atât pentru administratorul reţelei electrice, care îşi reduce costurile, cât şi pentru consumator, care beneficiază de un serviciu fără întreruperi.

Lucrul sub tensiune a fost aplicat în premieră în România  la 25 septembrie 1979, la stâlpul 198 al LEA 400kV Sibiu Sud-Ţânţăreni de către o echipă de energeticieni sibieni.

Prin realizarea Centru de Excelenţă de la Sibiu, menit să pregătească şi să perfecţioneze specialiştii energeticieni, se urmăreşte creşterea gradului de siguranţă în exploatare, mărirea duratei de viaţă a echipamentelor, reducerea timpilor de nealimentare a consumatorilor, îmbunătăţirea activităţii serviciilor suport.

 

***

Stelian Alexandru Gal a fost director general al CNTEE Transelectrica SA în perioada 2005-2009 şi 2010-2011, iar în perioada 1998-2000 şi 2002-2005 a fost directorul Sucursalei de Transport Sibiu.

În timpul mandatului său de director general, în anul 2006, Transelectrica a fost prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti. Stelian Alexandru Gal a fost autorul a peste 40 de lucrări ştiin­ţifice, a numeroase cărţi în dome­niul electroenergetic şi a două brevete de invenţie: „Protecţie de rezervă independentă” şi „Protecţie de distanţă digitală”.

Stelian Gal a deţinut importante poziţii în cadrul organismelor naţionale şi internaţionale: membru în Board-ul ENTSO-E, preşedinte al Asociaţiei pentru Lucrul sub Ten­siune din România (ALSTR), vicepreşedinte al Societăţii Inginerilor Energeticieni din România (SIER), membru CIGRE Romanian Committee – B2 „Overhead Electric Lines”, membru al Asociaţiei Internaţionale pentru Lucrul sub Tensiune (LWA), precum şi preşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE).

Stelian Gal a încetat din viaţă în luna ianuarie a anului 2017.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: