COD GALBEN de inundaţii şi ploi abundente timp de 3 zile!!! ATENȚIE, se-nfurie OLTUL!

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă hidrologică de tip COD GALBEN, valabilă pentru 3 zile. Atenţionarea intră în vigoare marți 11.10.2016 ora 18:00 şi este valabilă până joi, 13.10.2016 ora 16:00. Având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, hidrologii anunță că în acest interval se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi pe pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.
Vizat de aceste fenomen este râul Olt – bazin superior şi afluenţii săi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Gorj, Vâlcea şi Argeş), precum şi alte râuri din ţară.
De asemenea, meteorologii au emis o avertizare de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și precipitaţii mixte la munte, valabilă pentru intervalul 11 octombrie, ora 02:00 – 13 octombrie, ora 10:00. Aria ploilor se va extinde treptat şi va cuprinde majoritatea regiunilor. Cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi local 40…50 l/mp, cu precădere în Moldova, nordul Munteniei şi al Dobrogei, precum şi în zonele montane.
Pe parcursul zilei de marţi, la munte precipitaţiile vor fi mixte, apoi vor predomina ninsorile, în special la altitudini mai mari şi mai ales în nordul Carpaţilor Orientali se va depune strat nou de zăpadă.
Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de până la 55…65 km/h, îndeosebi în est şi la munte, iar pe crestele montane înalte va depăşi 70…80 km/h, viscolind ninsoarea.

 

 

 

foto: Louis Guermond

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: