Pentru dascăl, tradiţia este „un instrumentar cultural de salvare“. Am rolul de a le trezi elevilor interesul pentru tradiţii, astfel încât ei să le ducă mai departe, fără ca ele să piară. Cuvintele regretatului profesor Ioan Sorin Apan prind viata. Si nu-i departe ziua de marti, 30 iunie, cand sunteti poftiti sa vedeti cum se-nfiripa o expozitie, din truda unor elevi inimosi si plini de dor de traditii, din cateva sate sibiene.
Povestea…
A fost odata ca niciodata si de n-ar fi… nu s-ar povesti, o generoasa initiativa, undeva, in mintea a doua cadre didactice de la Scoala Generala “Matei Basarab” din Turnu Rosu: Claudia Purece si Silvia-Agnes Vitchii: “Comoara din localitatea ta”. Un proiect educativ menit sa insufle copiilor dorinta de a se descoperi pe sine si neamul lor prin comorile din sat, prin ceea ce mostenim si, uneori, lasam, nedrept, sa doarma-n pod- lucruri, constructii, legende care tin, de fapt, valoarea satului in vechimea si pitorescul lor…
Ei bine, marti la amiaz’ (11.30) va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii si fise care psun povestea comorilor descoperite de copii in satele lor: Turnu Rosu, Poplaca, Gura Riului, Sadu, Riu Sadului si Altana.
Asa cum ne-a povestit dna prof Claudia Purece, “copiii s-au mobilizat cu un entuziasm greu de descris si chiar au venit cu obiecte, legende, valori de patrimoniu si din felul in care au pus umarul al acest proiect se simte ca au facut-o din inima. Spre exemplu, copiii din Gura Riului au scos la lumina o piua de ulei veche dar functionala, podul Morii, Legenda Pietrei Gurguiate, , altii au adus legenda bisericii din sat, la noi au descperit un ceas cu cuc, un razboi de tesut foarte vechi, povestea clopotnitei din Sebesu de Jos… incet-incet, prin astfel de actiuni, copiii incep sa descopere ca povestile, uneori sunt adevarate is merita cunoscute, merita pastrate si iubite, pentru a intelege de ce trebuie sa isi iubeasca familia, satul…”
Proiectul s-a desfasurat cu sprijinul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu si al CNM ASTRA, fiind avizat de Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu.
Expozitia poate fi vizitata pan ape 10 iulie.