Are un castru roman, două cetăţi, un castel, un turn… spart, o fântână zisă „a împăratului” (n.r. ” În anul 1852, împărat al Austro-Ungariei, Francisc Iosef (1848-1916), vizitează Transilvania şi trece prin Boiţa ca să se întâlnescă în trecătoarea Turnu-Roşu la graniţa de la Râu Vadului cu domnul Ţării Româneşti, Barbu Ştirbei (1846-1854). În amintirea acestei vizite se construieşte o frumoasă fântână (şipote), numită până azi “Fântâna împăratului”), dar şi ceva cu totul ieşit din comun faţă de orice alt sat sau oraş din România, poate chiar din Europa. Aici NU SE FUMEAZĂ!
Boiţa- căci despre aceasta e vorba, cea mai tânără comună din judeţul Sibiu- a luat fiinţă în anul 2004, după desprinderea din oraşul Tălmaciu, în urma dorinţei exprimate prin referendum de către localnici, dispune de o populaţie de circa 1700 locuitori. Dar şi de o interdicţie care îi conferă celebritatea.
Aşa cum aflăm de pe site-ul marginimeasibiului.com, comuna Boiţa are, de peste o jumătate de secol, o particularitate unică în România: localnicilor le este interzis cu desăvârşire să fumeze pe stradă, printr-o dispoziţie a legislativului local. Iar regula este respectată cu stricteţe şi azi. Hotărârea în a fost impusă, după ce, din cauza curenţilor de aer, ţigări aruncate la întâmplare au la un moment dat, incendii devastatoare în comună, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi importante pagube materiale.
Nu-i bai…
Oamenii, însă, nu se supără. Ba, mai mult, spun senini, că „nu-i bai” cu legea asta a lor, că aşa lasă paşaport de sănătate pentru mâine. Adică aşa ştiu că pruncii lor vor creşte sănătoşi şi nici nu vor lua „blestemul pipatului”.