Viitorul energetic ai localităţilor este o provocare a prezentului, căreia dorim să îi aducem răspunsuri, fie prin prisma experienţei existente, fie prin iniţiativele locale bazate pe un mix al informaţiilor ştiinţifice, legislativ-administrative şi de bussines.
În acest context, Primăria oraşului Avrig împreună cu Asociaţia Patronală Surse Noi de Energie SUNE, Asociaţia Generală a Inginerilor din România şi Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA organizează Conferinţa Internaţională dedicata energiei şi mediului „ENERGIA REGENERABILA CATALIZATOR AL DEZVOLTĂRII DURABILE” ce va avea loc în data de 16 mai 2013. ora 10, la Sala Pavilion, str. Avram Iancu 25, AVRIG.
Aşa cum precizează comunicatul postat pe site-ul primăriei, evenimentele vor reuni invitaţi din cadrul autorităţilor centrale şi locale din România şi din străinătate în dialog cu reprezentanţi de marcă din domeniul academic, cercetare, proiectare cu aplicaţie în sectorul energetic în general şi SRE în particular.
În cadrul acestei manifestări se vor prezenta, într-o sesiune specială, Studii de Caz elaborate în cadrul proiectului european “Regional Strategies for Conscious Communities” RENERGY, finanţat prin programul INTERREG IVC, proiect în care Primaria Avrig este partener. De asemenea veţi putea analiza exemplele de buna practica ale Primăriei AVRIG, prezentate prin Proiectul SEE – M2RES, de promovare a utilizării de către autorităţile locale a terenurilor marginale pentru dezvoltarea de capacităţi energetice folosind sursele regenerabile de energie.
Scopul evenimentelor organizate cu această ocazie, Conferinţă, Mese Rotunde, Workshop-uri şi Expoziţie este acela de a demara la nivel Regional în România o platformă de lucru care să definească etape, dar şi direcţii pentru a dezvolta în cadrul Strategiei energetice naţionale structuri noi bazate pe:
•localităţi inteligente,
•clădiri inteligente,
•reţele inteligente
•şi un consum inteligent de energie.
Reprezentanţi ai sectoarelor energie, construcţii, agricultură şi transporturi vor fi, cu această ocazie în dialog cu moderatori şi speakeri, sociologi, finanţanţişti, jurişti, fizicieni, arhitecţi, ingineri – într-un cadru demonstrativ asigurat de prezenţa activă a reprezentanţilor mediului de afaceri – generatori şi dezvoltatori ai proiectelor viitoare.
Conform sursei citate, Se adresează astfel, o invitaţie generala de implicare în cadrul acestor evenimente prin prezentă intervenţii având ca subiecte şi teme: producerea energiei la nivel local din surse regenerabile; corelarea dezvoltării economice a localităţilor cu producerea şi utilizarea descentralizată a energiei; susţinerea oportunităţilor de afaceri prin optimizarea consumurilor de energie; generarea unui cadru legislativ adecvat susţinerii iniţiativelor mici private şi în general ale utilizatorului final.