Copiii “altfel” din Marginime… Povestea lor, in presa nationala… S-o stie-o tara-ntreaga!

Povestea lor, una reala, insa, a ajuns in presa nationala. Pentru ca ei, copiii din Jina sau Poiana, de sus din Marginime, nu-si consuma vacantele in Grecia, in statiunile din Ungaria sau cine stie, lipiti „in veci” de cele mai inteligente gadget-uri, atrofiindu-si copilaria si indobitocindu-si simturile cu jocuri artificiale. Nu. Pruncii marginenilor iau de mici munca pieptis. Pe ei, daca ii intrebi ce si-ar dori, spun ca vor sa invete sa calareasca, sau ca vor un caine din ala mare sa se bata cu ursul ori ca la anul ii da tatu-sau inca cinci miei, daca invata bine, sa-si faca turma lui. Si recunosc ca, in putinul timp pe care-l au, mai citesc seara pana adorm. Sunt copii fragezi si puri, copii care stiu de pe la 5-6 ani sa mulga oile si sa-si faca prieteni mielutii, stiu sa recunoasca glasul pasarilor primavara si plantele de leac sa le aleaga. Sunt „copii altfel” pentru noi ceilalti, dar atat de frumosi in traditia lor, atat de buni si muncitori.

Iata, pe scurt, franturi din povestea lor…

 

Dacă în multe familii cu elevi de vârstă şcolară s-au făcut deja pregătirile pentru prima zi din noul an, în unele zone din ţară copiii nici măcar nu s-au întors acasă. Este şi cazul puştilor din familiile de ciobani din zona Sibiului. Aceştia nu au fost însă plecaţi în vacanţă în tabere sau la mare, ci au lucrat, zi de zi, cot la cot cu părinţii lor. Adriana şi Monica, fiicele mai mari ale familiei Martin, au câteva luni bune de când trăiesc la stâna de pe Dealul Bătrâna. Au avut grijă de oi, de pui, dar şi de surioara lor mai mică, Alina.

Am plecat pe 11 mai de acasă, iar zilele pierdute le recuperăm la începutul anului următor, mergem sâmbăta. Noi terminăm şcoala mai devreme, aici, la Jina, pentru că trebuie să plecăm cu oile. Aşa e dintotdeauna, în fiecare primăvară! Mi-am luat şi cărţi, am citit poveşti, mi-am făcut temele, iar o dată pe lună mai cobor în sat”, a povestit Adriana, care o ţine în braţe pe surioara de doar un an şi jumătate, pentru jurnalistii de la libertatea.ro.

«Îmi pare rău un pic că plecăm»

Monica, fiica mijlocie, abia începe clasa întâi, aşa că nu a avut grija temelor peste vară şi s-a putut distra la stână fugărind câte un pui sau un miel. “Îmi pare rău un pic că plecăm. Îmi place şi aici”, mărturiseşte copila, care la doar opt ani ştie deja tot rostul de la stână, aşa că nici ea, nici sora ei nu aşteaptă rugăminţile mamei.

Facem treabă, spălăm vase, dăm la strungă, avem grijă de Alina, dăm mâncare la puişori, stăm cu berbecii, îi ducem la apă”, spune Monica.

Pe dealul unde abia ai semnal la telefon, fetele petrec toată vara fără tablete sau smarphone, însă tatăl lor, Adrian Martin, este liniştit că le oferă tot ce contează: au curent, apă trag cu hidroforul de jos, de la izvor, iar în casă au frigider, maşină de spălat şi baie.

Nu îşi imaginează viaţa altfel

Pregătirile pentru prima zi de şcoală vor începe abia zilele următoare, când Ileana, mama fetelor, va coborî de la stână împreună cu acestea.

Avem emoţii mai ales pentru Monica, vom vedea cum se descurcă în primul an de şcoală. Adriana învaţă bine, a cincea cu medie de aproape nouă. La stână va rămâne soţul, care în noiembrie va pleca în transhumanţă cu oile şi ne vedem când se întoarce”, povesteşte mândră de familia ei, Ileana Martin.

De altfel, nici una dintre fiicele sale nu şi-ar imagina viaţa fără stâna din care trăiesc toţi. “Când o să fiu mare, vreau să mă fac educatoare pentru că îmi plac mult copiii. Şi, în plus, aş avea vara liberă ca să vin cu oile sus””, pronunta copila, constienta, potrivit sursei citate.

Copii de ciobani. Copii care calca pamantul in picioare si n-ar lasa tarana si satul pentru nimic in lume. Copii care, cand sunt in sat, duminica nu lipsesc de la biserica si stiu sa isi poarte crucea cu mandrie de taran, copii care nu merg la fast food dar inavata de mici sa faca mamaliga si sa strecoare branza. Copii dinaintea carora te-nclini ca ai ce invata de la ei, copiii care n-au ajuns niciodata la vreun Aqua-park, dar se scalda in parau si carora natura, in salbaticia ei, le e surata.


surse foto: libertatea.ro, stirileprotv.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: