Prim-procuror adjunct Tatu Călin, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu şi comisar-şef Ivancea Tiberiu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, sunt împuterniciţi să aducă la cunoştinţa opiniei publice aspecte cu privire la o crimă săvârșită cu sânge rece în satul Fântânele. Presupusul autor, un copil de 14 ani!
„La data de 08.03.2018, lucrători din cadrul Poliţiei Oraşului Sălişte au fost sesizaţi prin Sistemul Naţional Unic Apel de Urgenţă 112 cu privire la existenţa cadavrului persoanei C.Ş., de 70 ani, în locuinţa acestuia din satul Fântânele, judeţ Sibiu.
În data de 09.03.2018, în urma efectuării necropsiei cadavrului s-a constatat că moartea acestuia a fost violentă şi s-a datorat comei consecutive unui traumatism cranio-facial cu fracturi ale neuro şi viscero craniului, cu hemoragie subarahnoidiană şi intraventriculară cerebrală. S-a concluzionat că leziunile s-au putut produce prin lovire repetată cu corpuri dure şi au avut rol determinant în tanatogeneză.
Faţă de aceste împrejurări, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de omor, constituindu-se o echipă de anchetă formată din lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, sub directa coordonare a procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
În data de 09.03.2018, prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a fost începută urmărirea penală ˝in rem˝ pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod Penal.
În cauză a fost derulat un complex de activităţi informativ-operative, criminalistice şi de cercetare penală în urma cărora, în data de 12.03.2018, autorul omorului a fost identificat în persoana numitului P.I.B., în vârstă de 14 ani, cu domiciliul pe raza satului Fântânele”, se precizează într-un comunicat transmis de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Iată ce s-a stabilit în urma investigțiilor:
În noaptea de 06/07.03.2018, minorul P.I.B., aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, prin escaladarea gardului, a pătruns în locuinţa victimei C.Ş. sub pretextul de a obţine ţigări, unde a fost surprins de către victimă, între cei doi izbucnind o altercaţie care a degenerat în acte de violenţă fizică. În această conjuncură, minorul i-a provocat numitului C.Ş. leziuni incompatibile cu viaţa, după care a părăsit imobilul.
„În faţa probelor indubitabile administrate, atitudinea autorului a fost orientată spre mărturisire.
Prin ordonanţa procurorului de caz din data de 12.03.2018 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul P.I.B. pentru comiterea infracţiunilor de omor şi violare de domiciliu în formă agravată, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod Penal şi art. 224 alin. 2 Cod Penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod Penal şi art. 113 alin. 2 Cod Penal
Având în vedere starea de minorat a suspectului şi obligativitatea stabilirii discernământului la săvârşirea faptei, în data de 13.03.2018 s-a dispus faţă de acesta internarea voluntară în Spitalul de psihiatrie ˝Gheorghe Preda˝ din Sibiu în vederea efectuării expertizei psihiatro-legale”, precizează sursa citată.
În raport de concluziile expertizei, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu urmează să procedeze la dispunerea măsurilor legale.
.
PRECIZARE: Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.