Cum reduci consumul de apă dacă stai la curte

cum reduci consum apa

În majoritatea locuințelor, risipa de apă potabilă este, din păcate, un lucru firesc. Puțini sunt cei care acordă atenție cantității de apă pe care o consumă zilnic în treburile casnice. Risipa apei pentru folosul personal atrage după sine facturi lunare uriașe și o presiune morală iscată din ideea că, la urma urmei, apa este o sursă epuizabilă și trebuie prețuită și consumată cu moderație.

 

Când stai la casă, consumul apei este și mai dificil de monitorizat din cauza necesității ei și în curte pentru toate activitățile gospodărești specifice caselor cu grădină. De aceea, este nevoie de o strategie bine gândită pentru a-ți acoperi nevoile fără să utilizezi apa în mod excesiv și inutil.

Iată câteva trucuri extrem de simple și eficiente pentru a te folosi de apă într-un mod chibzuit și responsabil fără a renunța la confortul personal:

În primul rând, trebuie să verifici cu multă atenție instalația de apă din casă pentru a te asigura că țevile nu sunt fisurate și că robinetele se închid ermetic. Astfel, scapi de posibilele scurgeri nedorite și, implicit, de risipa apei potabile. Este indicat să apelezi la ajutorul unui instalator avizat pentru o analiză completă și corectă a tuturor țevilor și robinetelor de apă.

Apoi, este bine să iei în calcul varianta utilizării unor echipamente practice și performante de încălzire instant a apei menite să reducă în mod considerabil timpul necesar curgerii apei până când ajunge la temperatura dorită. Instantele electrice, pe gaz natural sau pe gaz petrolier lichefiat, instalate în baie și în bucătărie, cum sunt cele de pe caloreshop.ro, au capacitatea de a produce încălzirea apei în doar trei secunde după deschiderea robinetului. În timp, încălzirea apei în regim instantaneu cu un astfel de echipament va contribui în mod direct la micșorarea sumei plătite lunar pentru consumul apei.

Pompele de apă sunt indispensabile când stai la curte. Variantele de pompe recirculare (ce funcționează pe bază de energie electrică și asigură fluxul forțat al apei într-un circuit închis) sunt fiabile, eficiente și garantează economia apei. Sunt, așadar, o alegere genială care te va ajuta să reduci consumul lunar de apă.

Utilizarea economizoarelor de apă reprezintă o altă soluție bună. Pe robinetele de la baie și bucătărie poți monta un dispozitiv mic, asemănător unei site, care are abilitatea de a introduce bule de aer în jetul de apă, reducând astfel consumul cu până la 20% fără ca tu să sesizezi în vreun fel diferența. Cu aceste dispozitive, jetul apei este mai puternic, iar consumul este mult mai mic.

Dacă tot stai la casă, te poți folosi de natură pentru a economisi în jur de 1.000 de litri de apă anual. Apa de ploaie colectată și utilizată pentru udatul grădinii sau filtrată pentru a fi folosită în casă, la spălatul vaselor, de exemplu, reprezintă iarăși o soluție inedită pentru evitarea risipei.

După cum vezi, limitarea consumului de apă chiar și atunci când stai la curte nu este nicidecum dificilă. Totul ține de modul în care te organizezi pentru a face mici modificări în casă și în comportamentul propriu care, cu timpul, vor genera scăderi importante ale cantității de apă folosite anual.

sursa foto: shutterstock

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: