Marți, 21 iunie, orașul Sibiu a primit vizita onorantă a Președintelui Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck, însoțit pe tot parcursul programului de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.
Delegația înalților oficiali a fost primită la Primăria Sibiu de primarul Astrid Fodor, care a subliniat în cuvântul său de bun venit caracterul unic și deosebit al orașului:
“Pentru sibieni, pentru municipalitate și pentru mine personal este o mare cinste faptul că vă aflați aici împreună, doi Președinți de state partenere din Uniunea Europeană: Republica Federală Germania si România. A devenit o tradiție ca nu doar Președinții în funcție ai României, dar și cei ai Germaniei, să ne viziteze orașul. Sibiul a fost fondat cu mai bine de 800 de ani în urmă de coloniști de origine germanică. De-a lungul secolelor, aici s-au întâlnit și au conviețuit oameni de diverse etnii și culte religioase, orașul fiind definit prin multiculturalitate și interculturalitate. Capitală a Transilvaniei timp de aproape 100 de ani, oraș european prin poziție și spirit, Sibiul a devenit, în 2007, Capitală Culturală Europeană, sub sloganul «Oraș al culturii-oraș al culturilor», găzduind și a Treia Adunare Ecumenică Europeană. Toleranța și deschiderea spre lume a sibienilor au făcut posibilă și alegerea primarilor aparținând minorității germane, chiar dacă aceasta reprezintă, în zilele noastre, doar aproximativ 1% din populația orașului.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Despre Sibiu au vorbit astăzi și cei doi Președinți:
“Legăturile care ne unesc de secole în plan cultural şi istoric sunt adânci şi puternice. Acest oraş, marcat de diversitate şi de deschidere spre lume, în care oamenii îşi trăiesc conştient identitatea şi originea şi în acelaşi timp se consideră parte a unei comunități, denotă un spirit european. Oraşului şi cetăţenilor Sibiului, în semn de apreciere şi mulţumire pentru prietenia şi solidaritatea preţioasă şi durabilă.” (traducerea textului scris de Președintele Joachim Gauck în Cartea de Onoare a Sibiului)
“Aici, la Sibiu, avem un exemplu elocvent de bună înţelegere între comunitatea română şi cea germană. Etnicii germani din România sunt, în fapt, o primă punte de legătură între cele două ţări, sunt cei care facilitează dialogul între instituţii şi oameni. Parteneriatul dintre români şi sașii și șvabii din România reprezintă un model de conviețuire şi solidaritate între grupuri etnice şi religioase diferite, marcat de armonie şi de respect. Această realitate este un motiv de mândrie şi impune nişte standarde înalte pentru viitor.” (Președintele României, domnul Klaus Iohannis)