DACĂ E MARȚI, E CONCERT DE ORGĂ: protagonistă, URSULA PHILIPPI

O nouă invitație în lumea fascinantă a muzicii… Cel de-al șaisprezecelea eveniment din seria concertelor de orgă de la Biserica Evanghelică din Piața Huet organizate sub genericul „Anul Muzical Reger la Sibiu“, care va avea loc marți, 16 august, la ora 18.00, o va aduce din nou în fața publicului sibian, în această stagiune, pe Ursula Philippi.

Absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Ursula Philippi esteîn prezent profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. 

Între anii 1985 și 2014 a activat la Sibiu ca organistă a Bisericii evanghelice, susținând o bogată activitate concertistică la orga Sauer, cel mai mare instrument din Transilvania. Ursula Philippi predă stilistica interpretării orgii, muzică de cameră și bas cifrat-acompaniament. În anul 2006 Ursula Philippi și-a susținut teza de doctorat cu titlul ”Rolul orgii în liturghia Bisericii Evanghelice din Transilvania”. Absolvenții clasei de orgă din Cluj se regăsesc azi în multe centre culturale din țară și din străinătate, cinci dintre ei fiind cadre universitare. În luna septembrie 2010, în cadrul primului Festival al Orgii organizat de Radio România, clasa de orgă condusă de Ursula Philippi a susținut un spectacol multimedia de 4 ore la Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române.
Laureată a unor concursuri internaţionale şi naţionale (Concursul „A. Bruckner” de la Linz/Austria, ediţia 1978; Concursul „Primăvara la Praga”, ediţia 1979), organista concertează intens atât în ţară, ca şi în străinătate, efectuând în decursul anilor numeroase turnee în Europa, în Kazahstan, Kirgizia şi Japonia. Repertoriul artistei cuprinde muzică de orgă de la Renaştere până la avangardă muzicală, Ursula Philippi realizând şi numeroase prime audiţii. Dublul CD „Orgi istorice din Transilvania”, produs la douăsprezece dintre cele mai valoroase instrumente de acest gen cu prestigioasa firmă „Dabringhaus und Grimm” din Germania, a primit în 1992 Premiul Criticii Germane de Disc. 
Activând la o mare orgă romantică de la începutul secolului XX, organista abordează cu predilecţie marele repertoriu romantic. În 1998 a înregistrat la Sibiu integrala sonatelor de orgă de August Gottfried Ritter cu firma germană Dabringhaus und Grimm. De asemenea, Ursula Philippi concertează cu regularitate în diferite ansambluri camerale. Este director de programe a stagiunii estivale de concerte Plimbări muzicale la Cisnădioara.

Interesul special al artistei îl constituie astăzi preocuparea pentru salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania. Ursula Philippi este deseori invitată să susţină prelegeri despre orgi istorice din Transilvania în ţară şi peste hotare și publică articole în reviste de specialitate și de larg interes. Mai multe informaţii despre această temă se pot accesa în Registrul Orgilor Bisericilor Evanghelice C.A. din România.
În 2005 a fost membru în juriul Concursului Internaţional de orgă Gottfried Silbermann de la Freiberg/Germania, iar în 2014 în juriul Concursului Internațional de la Muzzana, Italia. Înregistrarea din aprilie 2008 a organistei cu oratoriul “Patimile după Matei” de Hans Peter Türk, în colaborare cu ansamblul coral Meißner Kantorei sub bagheta lui Christfried Brödel, a fost distinsă în luna mai 2009 cu Supersonic Award al revistei pizzicato din Luxemburg.

*Doamna Philippi a avut amabilitatea să susțină concertul în locul domnului Rolf Schönstedt (programat inițial pentru 16 august), care nu a reușit să ajungă la Sibiu din motive de sănătate.

În programul concertului figurează mai multe lucrări ale lui Johann Sebastian Bach (1685 – 1750):
 Fantezie și Fugă în g-Moll BWV 542

 Choralbearbeitung „Allein Gott in der Höh sei Ehr“ BWV 662
 Adagio din Leipziger Chorälen

 Concerto în d-Moll după A. Vivaldi BWV 596
 Ohne Tempobezeichnung – Grave – Fuga – Largo e spiccato – ohne Tempobezeichnung

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: