De ce a plecat primarul din Arpaşu în Italia…

În perioada 5-6 Septembrie 2014, in orasul Lovere lângă Milano-ITALIA, se desfășoară festivalul ,,I BORGHI PIU BELLI D’ITALIA”, unde ţara noastră, prin ASOCIAȚIA CELOR MAI FRUMOASE SATE DIN ROMÂNIA, se numără  printre invitații speciali.

Ei bine, reprezentantul României în Italia este nimeni altul decât primarul comunei Arpasu de Jos, domnul Văcariu Constantin-Aurelian. Care, însă, nu este… singur la acest eveniment de talie europeană, ci este însoţit de câteva din roadele tradiţiilor şi meşteşugurilor acestor locuri binecuvântate de la poalele Făgăraşilor.

Totodata, in cadrul evenimentului, “ambasador” al Romaniei la acest amplu eveniment a fost si Muzeul ASTRA, prin carti, pliante dar si obiecte de inestimabila frumusete si valoare, care vorbesc lumii despre comorile traditiilor romanesti.

Cercetari istorice dovedesc faptul ca anul primei atestari documentare a localitatii este 1223  in actul  Rivulum qui dicitur Arpas.In anul 1765,satul a fost militarizat si a facut parte din Compania a VII-a de granite a Regimentului I de Granita de la Orlat pana in anul 1851,cand regimental s-a desfiintat.

Prin traditie,localitatea Arpasu de jos a facut partea din Tara Fagarasului si judetul Fagaras,dupa desfiintarea caruia a intrat in Regiunea Stalin respectiv Brasov.iar incepand cu anul 1968 face parte din actualul  judet Sibiu.

Demn de luat în seamă, în documenentele latine, zona se numea Terra sau Silva Blachorum et Bissenorum adică  Ţara sau Pădurea Romanilor şi Pecenegilor. Treptat, stăpânirea ungurilor s-a apropiat de sudul Transilvaniei, dar ţinuturile Almăşului şi Făgăraşului au continuat încă multe veacuri să stea sub domnii munteni. La 1223, regele Andrei II-lea înzestrează prin uzurpare de autoritate,in dauna romanilor, mănăstirea cisterciana din Cârţa (înainte de stabilirea saşilor) cu pământuri luate cu japca de la Valahii din Arpaş.

Terenul era delimitat în documentul regal, redactat în latină de cancelarie, de”râul Arpaş, Olt, munţii cei înalţi, Pârâul Unghiului şi râul Cârţa”. Este prima atestare scrisă a numelui de Arpaş. Mircea cel Bătrân stăpânea toată Ţara Făgăraşului. Se menţionează multe danii ale acestui domnitor, între care cea facută lui Costea din Viştea pentru fapte de vitejie, dându-i-se în posesie o proprietate în Arpaş. Treptat, stăpânirea regilor unguri şi apoi a împăraţiilor habsburgi se extinde formal peste întreaga zona de sud a Ardealului, denumită scolastic Ultrassylvania.

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: