Poate menghina nu este primul obiect la care te gândești atunci când începi să îți dotezi atelierul de lucru. Cu un design care nu s-a schimbat de foarte mult timp, această unealtă pare depășită de vremurile în care ne aflăm. Ei bine, rândurile următoare îți vor demonstra că nu e chiar așa și că poate ar trebui ca menghina să fie primul obiect pe care îl achiziționezi pentru atelierul tău.
Câte tipuri de menghine există?
În funcție de tipul de acționare, menghinele pot fi de trei tipuri. Există menghine mecanice, menghine hidraulice și menghine pneumatice.
În funcție portabilitatea lor, există menghine de banc portabile sau permanente. Cele portabile pot fi atașate la diferite suprafețe și mutate oricând e nevoie. Cele permanente sunt prinse de bancul de lucru. Acestea din urmă sunt cel mai des folosite, pentru că oferă posibilitatea ținerii în siguranță chiar și a unor obiecte foarte grele.
Dar indiferent în cât de multe categorii putem împărți menghinele, atunci când vrei să achiziționezi o astfel de unealtă, ar trebui să te întrebi două lucruri simple: la ce o vei folosi și unde vrei să o atașezi?
Modele de menghină numai bune pentru atelierul tău.
Menghina frontală îți oferă posibilitatea de fixare pe o parte laterală a bancului de lucru, ceea ce îți va permite să o ai în față atunci când o folosești, fapt care i-a dat și denumirea. Acest tip de menghină te va ajuta să menții în poziție verticală stabilă materialele pe care vrei să le supui prelucrării. Modelul acesta de menghină este fix, adică va trebui montat pe banc, prin urmare va putea fi utilizat doar în atelier.
Modelul de menghină de picior este similar menghinii frontale, cu precizarea că acest model se va atașa pe verticală, pe un picior al mesei. Materialele vor fi poziționate diferit la această menghină față de menghina frontală, în sensul că modelul de picior asigură o așezare mai bună a obiectelor pentru prelucrarea cărora e necesară amplasarea pe verticală.
Menghina de tip coadă este un model de versiune fixă care se instalează pe lungime, pe una dintre lateralele bancului de lucru și în structura acestuia. Instalarea se face prin inserarea, la distanțe egale în bancul de lucru a câtorva elemente de fixare. Atunci când nu se utilizează, elementele de fixare vor fi coborâte în structura bancului de lucru, urmând ca atunci când materialul va trebui fixat, unul dintre elemente să fie ridicat.
Modelele de menghine pentru metal au un format standard, cu cele două fălci de fier care asigură prinderea și fixarea materialului. Printre acestea putem regăsi menghina rotativă, care își poate modifica poziția pentru o prindere eficientă a elementelor care trebuie fixate.
Sistemul de prindere al menghinelor la suprafețele de lucru poate fi cu vacuum sau cu clemă. Montarea unei menghini cu sistem vacuum presupune așezarea uneltei cu baza pe o suprafață netedă, iar apoi, prin acționarea unui mâner, se va crea un vacuum între aparat și bancul de lucru. Montarea unei menghini cu clemă presupune prinderea acesteia de marginea suprafeței de lucru printr-un sistem cu șurub.
Există și variante de menghini special create pentru țevi. Și asta pentru că țevile au profil rotund, iar din această cauză menținerea fixă a acestora este dificilă.
O astfel de menghină pentru țevi este varianta cu lanț. Aceasta este formată dintr-o falcă de prindere și un lanț asemănător celui de la bicicletă. Lanțul asigură prinderea țevii în spațiul de fixare. Aceste menghine se găsesc și în formate de până la 20 cm diametru.
Menghina de mână face parte din categoria pentru proiecte casnice și materiale de dimensiuni reduse. Această menghină are forma similară cu a unui clește, diferența constând în faptul că cele două brațe se strâng controlat printr-un șurub. Obiectul este astfel menținut pe poziție, pentru a putea fi prelucrat.
Vrei ca menghina ta să fie funcțională un timp îndelungat?
Dacă da, nu o folosi pe post de presă sau nicovală. Nu acesta este scopul ei!
În cazul în care cauți menghină pentru un atelier meșteșugăresc, recomandarea e să achiziționezi cel mai mare model existent pe piață. Raționamentul este următorul: cu cât e menghina mai mică, cu atât se va deteriora mai rapid.
Dacă menghina e din fontă, atunci înseamnă că e o menghină de calitate. Fonta este un material rigid, care rezistă la rugină și la alte substanțe chimice. De asemenea, menghina din acest material nu vibrează, iar zgomotul din timpul lucrului este redus.
Dacă una dintre fălci sau urechile de la talpa de prindere sunt deteriorate atunci menghina nu mai este bună de utilizat. Există menghine care au o porțiune de material intermediar care protejează locul în care falca atinge obiectele fixate.
Acestea fiind spuse, cred că putem concluziona împreună că menghina este o unealtă pe care ar trebui să o ai în atelierul tău.